Norsk suverenitet over Finanstilsynet:Her er EU-spørsmålet AUF og Unge Høyre er enige i

EØS-ENIGHET: Avståelse av suverenitet til EUs finanstilsynsordning er temaet som forener AUF-leder Mani Hussaini (til venstre) og Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise.
EØS-ENIGHET: Avståelse av suverenitet til EUs finanstilsynsordning er temaet som forener AUF-leder Mani Hussaini (til venstre) og Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Mani Hussaini er glad for stortingflertallets ønske om å la overvåkingsorganet ESA overta myndigheten over norsk Finanstilsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en krevende sak, og jeg er glad for at stortingsflertallet har kommet fram til en løsning som gjør at vi kan ta del i løsningene på europeisk nivå, uten at Norge må bli EU-medlem.

Det skriver AUF-leder Mani Hussaini i en epost til ABC Nyheter, som svar på spørsmålet om hvordan Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon stiller seg til striden om avgivelse av suverenitet over Finanstilsynet til Brussel.

Les også: – Frekt å si at dette ikke handler om å avstå suverenitet!

EU vil ikke tillate Norge å delta i samarbeidet uten at landet underkaster seg deres organer, noe norsk Grunnlov forbyr. Regjeringen har derfor forhandlet fram at EFTAs overvåkingsorgan ESA skal kopiere EUs vedtak og ha direkte myndighet over organer og aktører i det norske finansmarkedet.

Siden Norge er medlem av EFTA, mener stortingsflertallet at Grunnlovens forbud mot å avgi makt til organisasjoner Norge ikke er medlem av, er tilfredsstilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens forslag får full støtte fra Arbeiderpartiet, og nå også av AUF, som er uttalte motstandere av EU-medlemskap. SV, Senterpartiet, MDG og KrF ønsker å ta vare på suvereniteten.

– Behovet for bedre finansregulering er åpenbart en utfordring som må møtes med internasjonalt samarbeid og grenseoverskridende løsninger, samtidig som tilsynet må fungere effektivt også på nasjonalt nivå. Det har finanskrisen lært oss, mener Hussaini.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I debatten har det kommet fram at tilslutning til EUs finanslovverk vil svekke noen av dagens norske krav til soliditet i norske banker.

Les også: Én mann i ESA skal regjere over finanstilsynene i Norge, Island og Liechtenstein
– Hvorvidt denne modellen kan brukes på andre områder, må vurderes fra sak til sak. Når det er sagt kunne jeg ønsket meg bedre tid til behandlingen av saken, og derfor støtter jeg også LOs forslag om å utsette og utrede saken nøyere, sier Hussaini etter utspillet fra LO-leder Gerd Kristiansen om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Siv får Stortinget til å danse quickstep for EUs finanstilsyn

Nei til EUs leder Kathrine Kleveland er svært overrasket over Hussainis støtte til suverenitetsavståelsen.

- Når til og med statssekretæren i Finansdepartmentet mener vi har tilfredsstillende lovverk for kontroll med finansnæringa, har jeg ikke forståelse for hva vi mangler. Vi mister jo nasjonal råderett over egen bank- og finansnæring, sier hun til ABC Nyheter.

Hun forteller at en meniningsmåling Sentio har gjennomført, deler kun 26 prosent av det norske folk dette synet.

- For Nei til EU dreier dette seg om mer enn finansnæringa. Vi er bekymret for at dette skaper presedens. En energiunion lurer i nær framtid.

Regjeringa, med Arbeiderpartiets hjelp, trekker oss inn i unionene vi sa nei til, sier Kleveland.