Menneskesmugleren «Generalen» er tatt

Artikkelen fortsetter under annonsen

En eritreisk mann, som regnes for å være en av hovedmennene bak menneskesmuglingen fra Afrika til Europa, Mered Yehdego Medhanie (35), også kjent som «Generalen», er arrestert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge britisk etterretning ble Medhanie pågrepet etter at politiet hadde sporet ham opp på en adresse i Khartoum, hovedstaden i Sudan, melder det britiske nyhetsbyrået Press Association (PA).

Den eritreiske mannen er tiltalt for å ha ledet og organisert et av de største kriminelle nettverkene som opererer på aksen mellom Sentral-Afrika og Libya, via Middelhavet og videre inn i Europa.

Les også: Nærmere 900 menneskesmuglere pågrepet i Italia

Kjøpte migranter av kriminelle

Tusenvis av afrikanere skal ha betalt 35-åringen store summer for å komme seg ut av Afrika.

Medhanie skal ha styrt smuglernettverket sammen med en etiopisk mann, som fortsatt er på frifot.

Begge er nå tiltalt for å kjøpt kidnappede migranter fra andre kriminelle grupper, for deretter å ha sendt migrantene videre ut Middelhavet i elendige farkoster i retning Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medhanie ble pågrepet i Sudan i mai, men ble utlevert til Italia på rekordtid. Arrestasjonen ble først kjent i dag. Tirsdag landet flyet i Roma med 35-åringen om bord, melder BBC og flere britiske aviser.

Les også: Flyktninger og menneskesmuglere pågrepet i Tyrkia

Tiltalt for Lampedusa-tragedien

Ifølge britisk etterretning skal Medhanie blant annet ha arrangert en mye omtalt båttransport mellom Libya og Italia i oktober 2013. Nærmere 500 flyktninger var om bord.

Båten kantret i nærheten av den italienske øya Lampedusa i Middelhavet. Minst 359 mennesker mistet livet.

Den britiske overvåkingstjenesten GCHQ har bistått italiensk politi under etterforskningen av Lampedusa-tragedien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge CorriereDella Serra skal Mered Yehdego Medhanie ha samarbeidet med lokale myndigheter i Tripoli, men dette er ikke bekreftet. Han skal også ha hatt et nettverk av medarbeidere i Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medhanie skal ha fått tilnavnet «Generalen» ettersom han forsøkte å kopiere sitt forbilde Muammar Gaddafi, Libyas tidligere diktator.

Les også: NATO rykker tettere på migrasjonsrutene

Her gir en representant for den italienske kystvakten en siste hilsen til de 357 ofrene som omkom i båttragedien utenfor Lampedusa i oktober 2013.
Her gir en representant for den italienske kystvakten en siste hilsen til de 357 ofrene som omkom i båttragedien utenfor Lampedusa i oktober 2013.

Barn og kone i Sverige

Ifølge den italienske avisen La Repubblica skal Mered Yehdego Medhanie ha barn og kone i Sverige.

Telefonavlytting har avdekket at Medhanie har gitt opplysninger menneskesmugling av nærmere 8.000 personer. Han skal ha moret seg da han snakket om de overfylte og skrøpelige smuglerbåtene.

– Medhanie er en produktiv smugler og har en mangel på respekt for menneskeliv. Han trodde han var utenfor rekkevidden av europeisk rettsvesen, men vi var i stand til å spore ham opp i Sudan, sier Tom Dowdall, assisterende direktør i The UK's National Crime Agency (NCA), til Press Association.

Les også: – Menneskesmuglere tjente opptil 50 milliarder i 2015

Artikkelen fortsetter under annonsen

Migranter betalte 50.000 kroner

Nå håper etterforskerne at eritreeren vil samarbeide og bidra til at flere menneskesmuglere blir avslørt og arrestert.

Det er ventet at Medhanie skal møte i italiensk rett onsdag.

35-åringen skal ha krevd migrantene for opp mot 5.000 pund, tilsvarende over 50.000 kroner for båtreisen over til Europa.

I 2014, året etter Lampedusa tragedien, økte antall migranter til Italia til 170 000. Året etter var tallet sunket til 153 800. Hittil i år har nærmere 40.000 mennesker kommet seg over Middelhavet fra Afrika til Italia.

Les også: Listhaug: Må stoppe menneskesmuglerne