Abadi lover straff for overgrep mot sivile i Falluja

Bagdad (NTB-DPA): Iraks statsminister Haider al-Abadi lover å straffe de ansvarlige etter påstandene om at irakiske regjeringsstyrker har begått overgrep mot sivile under offensiven mot IS i byen Falluja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke uttrykte lederen av nasjonalforsamlingen i Bagdad, sunnimuslimen Salim al-Jabouri, bekymring over meldinger om at føderalt politi og de allierte sjiamilitsene har mishandlet sivile under kampen om Falluja. Han får støtte av provinsrådet i Anbar etter at flyktninger fra Falluja har hevdet at soldater fra sjiamilitsene er ansvarlige for de påståtte overgrepene.

Nå sier statsminister Abadi, som er sjiamuslim, at de ansvarlige for mishandlingen er pågrepet og overlatt til rettsvesenet, og at «de vil få sin straff i overensstemmelse med loven».

Samtidig advarer Abadi mot «å tro på eller overdrive rykter», og han roser den humanitære behandlingen flyktningene har fått av de irakiske styrkene.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, har bedt myndighetene i landet om fullt ut å respektere rettighetene til de fordrevne fra Falluja.

– Det er kommet ekstremt bekymringsverdige, troverdige rapporter om at mennesker som har overlevd den forferdelige flukten fra IS, blir utsatt for alvorlig, fysisk mishandling når de kommer seg til den andre siden, sier Al Hussein. (©NTB)

Personvernpolicy