Moren fortalte gråtende om hvordan hun fant Monika

Kristina Sviglinskaja fortalte tirsdag om dagen da hun fant sin åtte år gamle datter død hjemme i Sund på Sotra. En skillevegg hindrer den drapstiltalte ekssamboeren i å se rett på henne mens hun forklarer seg i retten. Foto: Peter Talos / NTB scanpix
Kristina Sviglinskaja fortalte tirsdag om dagen da hun fant sin åtte år gamle datter død hjemme i Sund på Sotra. En skillevegg hindrer den drapstiltalte ekssamboeren i å se rett på henne mens hun forklarer seg i retten. Foto: Peter Talos / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gråtende fortalte Kristina Sviglinskaja om dagen da hun fant datteren Monika død da hun kom hjem fra jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røsten til den vevre kvinnen bar, men minnene om funnet av den åtte år gamle datteren for fire og et halvt år siden var åpenbart sterke da hun skulle fortelle Nordhordland tingrett om opplevelsene 14. november 2011.

Da Kristina Sviglinskaja kom hjem fra jobben til vanlig tid ved 15.30-tiden, fant hun inngangsdøren knust og en øks i gangen. Datteren hadde vært syk om morgenen og vært hjemme alene.

Sjekket pulsen

– Jeg ble helt nummen, sa kvinnen og fortalte om at hun løp inn i leiligheten da hun så datteren hengende etter et belte fra et dørhåndtak i en mørk mellomgang.

– Jeg løp bort til henne. Jeg prøvde å ta henne av dørhåndtaket. Jeg prøvde å løsne beltet, men det klarte jeg ikke, så da måtte jeg dra beltet av dørhåndtaket. Jeg sjekket pulsen, men hun var kald og stiv, sa Kristina Sviglinskaja.

Den tiltalte viste ingen åpenbare reaksjoner på den tidligere samboerens historie. Han sitter bak en skillevegg i retten slik at han ikke kan få direkte blikkontakt med Kristina Sviglinskaja mens hun sitter bare en drøy meter unna ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Navnga ekssamboeren

Etter å ha slått alarm fikk hun tilkalt en venninne og varslet husverten. Deretter ble politiet varslet og kom og sperret av stedet. Kristina Sviglinskaja var i sjokk og ble sendt til legevakten hvor hun sovnet. Om kvelden var hun igjen våken og gikk i sitt første avhør med politiet. Der navnga hun den tidligere samboeren, Donatas Lukosevicius som mulig gjerningsmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med en gang tenkte jeg at det ikke kunne være noen annen, bare han. Jeg tenkte at siden han ikke hadde fått penger, så hadde han kommet for å ta gullet mitt. Det ville han ha fått en god del penger for dem i Litauen. Og så var det hevn, sa kvinnen

Politiets etterforskning startet, men støtte fort på problemer. I et avhør ut på vinteren får Kristina vite at saken vil bli henlagt. Hun konfronterer politiet med meldingen hun hadde fått på Facebook hvor en person hadde avslørt kunnskap om åstedet ingen andre kunne vite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tull

– De hadde allerede bestemt seg for at dette var et selvdrap og at saken skulle henlegges etter hvert, sa Sviglinskaja.

– Følte du at de forsøkte å overbevise deg om at det kunne være slik?

– Ja, kanskje på en måte. Jeg sa at det var rent tull, sa Sviglinskaja, som mente det var umulig at et åtte år gammelt barn skulle begå selvdrap, knuse et vindu, gå over glassbitene på gulvet uten å skade seg.