Chile og Bolivia krangler om grensekryssende elv

Bolivia, her ved president Evo Morales, blir saksøkt av Chile i striden om Silala. Foto: Freddy Zarco / Bolivias presidentkontor / Reuters / NTB scanpix
Bolivia, her ved president Evo Morales, blir saksøkt av Chile i striden om Silala. Foto: Freddy Zarco / Bolivias presidentkontor / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Santiago (NTB-AFP-AP): Chile går til sak mot Bolivia i en krangel om en elv som krysser grensen mellom de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bolivia regner Silala som en kilde, mens chilenerne mener det er en elv. Sistnevnte vil at Den internasjonale domstolen i Haag erklærer at Silala er en «internasjonal elv» og sikrer Chile bestemmelsesrett over vannet i elven, sier Chiles utenriksminister, Heraldo Muñoz.

Bolivia krever på sin side at Chile må betale for å bruke vannet fra Silala i grenseområdene.

Kampen om den lille elven er del av en større tvist som strekker seg tilbake til 1880-tallet, da Bolivia måtte avstå territorium til Chile etter den såkalte Salpeterkrigen, noe som gjorde at Bolivia ikke lenger har tilgang til havet.

President Evo Morales har trappet opp kampen for å få tilbake litt av Chiles 4.700 kilometer lange kystlinje, og han har brukt Silala som forhandlingskort. Morales har truet med å redusere hvor mye vann som skal renne ned til Atacamaørkenen i nabolandet. (©NTB)

Personvernpolicy