Strid i EU:Sprøytemiddelet glyfosat fikk ikke godkjenning - slutt fra 1. juli?

OMSTRIDT: Monsanto står bak Norges og verdens mest brukte plantevevnmiddel glyfosat, kjent under varemerket Roundup.
OMSTRIDT: Monsanto står bak Norges og verdens mest brukte plantevevnmiddel glyfosat, kjent under varemerket Roundup.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens mest brukte plantevernmiddel i landbruket, glyfosat, kan bli forbudt i EU og Norge fra 1. juli, etter en ny avstemning i Brussel i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glyfosat, Norges og verdens mest brukte sprøytemiddel godt kjent under merkenavnet Roundup, ser ut til å bli forbudt. For i EU, og dermed EØS-landet Norge, utløper godkjenningen 1. juli.

En rekke observatører, blant dem Pesticide Action Network, melder mandag at nye forhandlinger i EUs stående komité for planter, dyr, mat og fôr ikke oppnådde tilstrekkelig flertall for å forlenge godkjenningen av glyfosat, selv for en kortere periode, på sitt møte i dag.

– Utfallet viser at regjeringer forblir skeptiske til fortsatt bruk av dette kontroversielle plantevernmiddelet, skriver Greenpeace EU i en pressemelding.

– Å utvide lisensen for glyfosat ville være som å lukte gass, men nekte å evakuere for å finne lekkasjen, kommenterer deres direktør for matpolitikk, Franziska Achterberg.

Kvalifisert flertall innebærer at 55 prosent av medlemslandene, minst 16 land, som representerer minst 65 prosent av EUs samlede befolkning, stemmer for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er siste sjanse for roundup'en, som er i omfattende bruk blant både bønder og hageeiere i Norge, 20. juni. Da går saken til en ankeinstans i EU.

Dagens møte i EUs stående komité er siste i rekken av flere der EU-kommisjonen har forsøkt å forlenge godkjenningen, men ikke oppnådd kvalifisert flertall blant medlemslandenes representanter. Senest skjedde det 19. mai.

Les også: Sprøytemiddelet glyfosat gikk på ny smell i EU i dag

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bøndene ber om glyfosat

Bøndenes organisasjoner i både EU og Norge advarer mot å forby glyfosat fra 1. juli.

– Det ville være problematisk med et forbud over natta mot glyfosat. Konsekvensene vil bli redusert matproduksjon og mer jordbearbeiding som kan gi økt avrenning og mer forurensning av vann, sier informasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Norges Bondelag til ABC Nyheter.

Hun forteller at EU-parlamentet foreslo innstramminger i bruken av glyfosat som betingelse for å forlenge godkjenningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innstramningene de gikk inn for, var omtrent som dagens regelverk for bruk av glyfosat i Norge. Vi har lenge vært mer restriktive i bruken av glyfosat, enn flere europeiske land har vært, sier Boeck Jakobsen.

Les også: Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl

De lærde strides om kreftfare

Det er stor faglig uenighet om helsefarene ved glyfosat.

Det multinasjonale selskapet Monsanto, som produserer Roundup, viser til en ny rapport laget i samarbeid mellom FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO og helseorganisasjon WHO, som går god for glyfosat.

Tidligere konkluderte en annen FN-rapport med det motsatte:

Les: Vær forsiktig med Roundup'en - FN varsler kreftfare

De Grønne i EU har forlangt offentlig innsyn i studiene EUs mattilsyn, EFSA, påberoper seg for sin anbefaling av glyfosat. Svaret har vært å opprette leserom der politikere kan komme å se studiene, men ikke kopiere dem.