Norge til topps på nok en kåring

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norge havner øverst på en liste som rangerer 142 av verdens land etter hvor velstående og fremgangsrike landene er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velstandsindeksen er utarbeidet av den britiske tenketanken Legatum Institute og vurderer åtte hovedkategorier, skriver VG. Norge topper ingen av disse hovedkategoriene, men er det eneste landet som er blant de ti øverste i alle kategoriene. Men til tross for at vi går ned på noen av disse punktene, ender vi altså på førsteplass når det hele slås sammen. Akkurat som vi gjorde i fjor og de fem foregående årene.

Økonomi, sosial kapital, personlig frihet, trygghet og sikkerhet og hvor fornøyde vi er med myndighetene er områder hvor vi gjør det litt svakere enn for et år siden. Til gjengjeld rykker vi én plass opp i kategoriene entreprenørskap og helse. Vi blir stående på femteplass når det kommer til utdanning, ifølge Legatums vurdering.

Alle de nordiske landene havner blant de tolv beste på listen, med Danmark som beste naboland på en tredjeplass. Sveits ligger på andreplass. I likhet med mange andre lignende kåringer, har denne også med Australia, New Zealand og Canada blant de ti beste.

De tre minst velstående og fremgangsrike landene i verden er Den sentralafrikanske republikk, Afghanistan og Haiti, dersom vi bruker Legatums indeks som fasit.

Personvernpolicy