Sjøskogen skole har satt Zooom på timeplanen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elevene på småtrinnet på Sjøskogen skole vet veldig godt hva som foregår i havørnreiret og hegrekolonien på Smøla. Seks- og sjuåringene vet også hvorfor eggene i tjeldreiret på Otterøya er borte. For på Sjøskogen bruker de Zooom aktivt i undervisningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da vi besøker skolen i Ås kommune en usedvanlig vakker dag i slutten av mai, er lærer Hege Tangen i full gang med å vise elevene en video av reven som stjeler eggene til tjeldparet. Klippet skaper mange reaksjoner hos ungene, og de har mange interessante teorier om hva som skjer og ikke minst hvorfor.

Da Hege og elevene snakker om episoden i plenum etterpå, er det tydelig at elevene vet mye om hva som foregår i naturen utenfor klasserommet. Selv om de fleste nok synes synd på tjelden som blir fratatt eggene, er flere inne på at reven også trenger mat, og at den kanskje har noen sultne, små valper som venter i hiet.

Les også: Vår Staude og familien kjenner seg igjen i fuglefamiliene

– Unik mulighet

Da lærer Hege Tangen oppdaget Zooom, og sendingene fra Smøla og Otterøya, skjønte hun raskt at kanalen kunne bli et fint supplement til den vanlige klasseromsundervisningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt unikt at vi får se live fra dyrenes verden inne i klasserommet. En ting er at dette er godt stoff i naturfagstimene, men vi bruker det også i andre fag, som norsk og matte. Vi har talt egg i reirene, og skrevet om det som skjer. Men det mest interessante er kanskje det sosiale aspektet. For eksempel så vi for en tid tilbake en slåsskamp mellom to hegrer, og den episoden brukte vi som utgangspunkt for å snakke om hvordan vi forholder oss til hverandre, og hva som kan være lurt å gjøre om man ser noen som slåss, forteller Hege.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her blir baronen og ungene mobbet av ei skikkelig ertekråke

Lager ikke eventyr

– Vi er nøye på å holde dyrenes og menneskenes verden atskilt. Likevel er det noen ting vi kan relatere til ungens liv. For eksempel har de fleste unger en mor og en far som passer godt på dem. Sånn er det ikke nødvendigvis i dyrenes verden, og det har vi jo sett mange eksempler på fra reirene, sier Hege Tangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I samråd med foreldrene har skolen valgt å skjerme barna fra de aller mest grusomme episodene, som da en av hegreungene ble spist av sine eldre og større søsken.

– Vi har valgt å ikke vise de mest brutale episodene. Dette er tross alt seks- og sjuåringer, og det er grenser for hva de klarer å forholde seg til. Likevel er vi veldig tydelige på ikke å lage det som skjer om til et eventyr der alt går bra til slutt, avslutter Hege Tangen.

Se også: Her svømmer havørna i land på nærmeste holme