Miljøplyndring gullgruve for kriminelle og opprørere

Denne elefanten ble forgiftet i Hwange nasjonalpark i Zimbabwe i 2013. Bakmennene ville ha tak i elefantenes støttenner, som er en ettertraktet, men ulovlig vare. Ulovlig jakt og annen miljøkriminalitet er viktige inntektskilder for opprørsgrupper og internasjonale kriminelle nettverk. Arkivfoto: Reuters / NTB scanpix
Denne elefanten ble forgiftet i Hwange nasjonalpark i Zimbabwe i 2013. Bakmennene ville ha tak i elefantenes støttenner, som er en ettertraktet, men ulovlig vare. Ulovlig jakt og annen miljøkriminalitet er viktige inntektskilder for opprørsgrupper og internasjonale kriminelle nettverk. Arkivfoto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulovlig hogst, krypskyting og annen miljøkriminalitet er verdens fjerde største illegale virksomhet, ifølge FN og Interpol, som anslår verdien av handelen til opptil 258 milliarder dollar i året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Miljøkriminalitet vokser foruroligende raskt, advarer Jürgen Stock, generalsekretær i Interpol, i en pressemelding.

Sammen med FNs miljøprogram etterlyser Interpol internasjonalt samarbeid for å få bukt med problemet.

I en rapport UNEP og Interpol står bak, anslås verdien av miljøkriminalitet til å utgjøre 91-258 milliarder dollar. «Næringen» vokser med 5-7 prosent årlig, flere ganger raskere enn den globale økonomien, ifølge rapporten.

Miljøkriminalitet er en betydelig finansieringskilde for opprørsgrupper, påpeker Christian Nellemann, direktør i RHIPTO Norsk senter for globale analyser. Han har ledet arbeidet med rapporten.

– Koblingen mellom organisert kriminalitet og finansiering av terror er en av de største globale truslene mot sikkerhet og utvikling, sier han.