Miljøplyndring gullgruve for kriminelle og opprørere

Denne elefanten ble forgiftet i Hwange nasjonalpark i Zimbabwe i 2013. Bakmennene ville ha tak i elefantenes støttenner, som er en ettertraktet, men ulovlig vare. Ulovlig jakt og annen miljøkriminalitet er viktige inntektskilder for opprørsgrupper og internasjonale kriminelle nettverk. Arkivfoto: Reuters / NTB scanpix
Denne elefanten ble forgiftet i Hwange nasjonalpark i Zimbabwe i 2013. Bakmennene ville ha tak i elefantenes støttenner, som er en ettertraktet, men ulovlig vare. Ulovlig jakt og annen miljøkriminalitet er viktige inntektskilder for opprørsgrupper og internasjonale kriminelle nettverk. Arkivfoto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ulovlig hogst, krypskyting og annen miljøkriminalitet er verdens fjerde største illegale virksomhet, ifølge FN og Interpol, som anslår verdien av handelen til opptil 258 milliarder dollar i året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Miljøkriminalitet vokser foruroligende raskt, advarer Jürgen Stock, generalsekretær i Interpol, i en pressemelding.

Sammen med FNs miljøprogram etterlyser Interpol internasjonalt samarbeid for å få bukt med problemet.

I en rapport UNEP og Interpol står bak, anslås verdien av miljøkriminalitet til å utgjøre 91-258 milliarder dollar. «Næringen» vokser med 5-7 prosent årlig, flere ganger raskere enn den globale økonomien, ifølge rapporten.

Miljøkriminalitet er en betydelig finansieringskilde for opprørsgrupper, påpeker Christian Nellemann, direktør i RHIPTO Norsk senter for globale analyser. Han har ledet arbeidet med rapporten.

– Koblingen mellom organisert kriminalitet og finansiering av terror er en av de største globale truslene mot sikkerhet og utvikling, sier han.

Personvernpolicy