Sand åpner da Vinci-bro i kunstnerens hage

Vebjørn Sand foran gå- og sykkelbroen etter Leonard da Vincis tegning, som ble satt opp i 2001. Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Vebjørn Sand foran gå- og sykkelbroen etter Leonard da Vincis tegning, som ble satt opp i 2001. Foto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunstner Vebjørn Sand har laget seks Leonardo-broer. Den siste i rekken åpnes fredag i kunstneren og renessansemennesket Leonardo da Vincis egen hage, sentralt i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forelsket meg umiddelbart i formen og ble fascinert av skjønnheten. Dette er både kunst, vitenskap og filosofi, slik Leonardo forente det. Broen er et kunstverk, et ingeniørstykke og arkitektur, sier Sand til Aftenposten.

For tre år siden ble Sand kontaktet av eierne av slottet Clos Lucé, der da Vinci bodde de siste årene fram til han døde i 1519. Åpningen av broen sammenfaller med 500-årsjubileet for at Leonardo selv kom til byen Amboise, der slottet ligger.

Sand har brukt skissen som da Vinci tegnet for 500 år siden. Den første av de seks broene Sand har laget etter skissen går over E6 i Ås og ble åpnet i 2001. I 2006 ble bro nummer to laget av breis på Antarktis, og året etter laget han en ny bro av is i New York. I 2009 ble det laget isbroer i København og på Grønland.

Sand har en idé om å bygge en da Vinci-bro på hvert kontinent, som en del av klimaprosjektet Live Ice.