Usikre svar om når Monika døde

Kristina Sviglinskaja, hennes mor og bistandsadvokat Stig Nilsen etter andre dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett. Torsdag vil Kristina forklare seg om datterens død når hun starter sin forklaring i retten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Kristina Sviglinskaja, hennes mor og bistandsadvokat Stig Nilsen etter andre dag av Monika-saken i Nordhordland tingrett. Torsdag vil Kristina forklare seg om datterens død når hun starter sin forklaring i retten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertene kan verken fastslå at Monika Sviglinskaja (8) ble drept eller nøyaktig når på dagen hun døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg direkterapporteringen direkte nederst i saken

Spørsmålet om når på dagen 14. november 2011 Monika Sviglinskaja døde, er aldri blitt presist besvart.

Rettsmedisiner Inge Morild sa i Nordhordland tingrett torsdag at det er ekstremt sjelden at barn tar sitt eget liv, men at de heller ikke hadde funnet klassiske spor som er vanlige dersom noen blir drept, da de kom til leiligheten på Sund i 2011.

– Måtte skjerpe oss

– At her sto vi overfor et sjeldent tilfelle av en ung pike som hadde hengt seg, svarte Morild på spørsmål fra tiltaltes forsvarer om hva som var førsteinntrykket da han ankom åstedet.

Den erfarne rettsmedisineren ved Gades Institutt ville imidlertid ikke utelukke at noen hadde tatt livet av åtteåringen. Det var andre omstendigheter på stedet som var merkelige. Glasset i inngangsdøren var knust fra utsiden med øks, og det var andre spor etter innbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en del ting som så litt rart ut, så vi tenkte at vi måtte skjerpe oss litt, sa Morild videre.

Les også: Tid for spørsmål om Monikas død i retten

Uklart dødstidspunkt

Det var Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, som fant datteren hengende i et belte fra en dørklinke da hun kom hjem fra jobben ved 15.30-tiden om ettermiddagen. Hun tok åtteåringen ned og la en dyne over henne før hun varslet om hva som hadde møtt henne. Rettsmedisinerne kom til stedet først sent om ettermiddagen og slapp ikke inn huset før 18.30 om kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsene av den døde jenta ga også et stort spenn i tidsrommet for når hun kan ha mistet livet. I tiltalen har påtalemyndigheten lagt til grunn at Monika ble drept omtrent klokka 8.45 om morgenen ut ifra de samlede bevisene i saken.

– Det er mulig at dødstidspunktet er om morgenen eller tidlig på formiddagen, men med et betydelig slingringsmonn, sa Morild.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tiltalt for drap på Monika fordi DNA-prøver ikke ble slettet

Skylder på moren

Forsvarer Aasmund Sandland har varslet at spørsmålet om dødstidspunktet blir et sentralt tema.

Donatas Lukosevicius sa i sin forklaring onsdag at han var feil person til å stå som tiltalt, med tydelig adresse til Monikas mor. Utsagnet vakte oppsikt, og Kristina Sviglinskaja, som også har blitt etterforsket i saken, ble svært oppbrakt.

Da han ankom retten første dag, holdt Lukosevicius opp en rapport med andre og tidligere dødstidspunkter enn påtalemyndigheten har konkludert med. Med dette legger den tiltalte skylden på moren, som var alene med datteren til hun reiste på jobben klokken 7.30.