Panamakanalen klar for større skip

Panamakanalen er snart klar for å ta imot langt større skip enn tidligere.
Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB scanpix
Panamakanalen er snart klar for å ta imot langt større skip enn tidligere. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Panama by (NTB-AFP): Den nylig utvidede Panamakanalen er klar for å ta imot større lasteskip, og 26. juni blir det innvielsesfest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbyggerne har testet de nye slusene etter ni års byggearbeid og melder at større fartøyer snart kan ta snarveien mellom Atlanterhavet og Stillehavet.

– Anlegget er klart til å ta imot de første skipene, noe som beviser at det fungerer perfekt, sier Giuseppe Quarta, direktør i selskapet Grupo Unidos por el Canal, som har ledet arbeidet med utvidelsen.

Jobben med å bygge ut Panamakanalen ble startet av Frankrike i 2007, men senere har USA hatt ansvar for prosjektet. Det skulle egentlig vært ferdig for to år siden, men har støtt på problemer i form av kostnadsoverskridelser, arbeidskonflikter og søksmål, i tillegg til at det i fjor ble oppdaget sprekkdannelser i de utvidede slusene. Det anslås at det opprinnelige budsjettet på 43,6 milliarder kroner er overskredet med 28 milliarder.

70 statsoverhoder og regjeringsmedlemmer er invitert til åpningsseremonien, som skal ledes av Panamas president Juan Carlos Varela. Det er allerede klart at et kinesisk lasteskip er det første fartøyet som får ta seg gjennom de nye slusene.

Utvidelsen åpner for skip av en type som frakter inntil tre ganger så mange konteinere som skipene som i dag sendes gjennom Panamakanalen. Det betyr at kanalens årlige inntekter fra skipsavgifter vil bli nær tre ganger større enn dagens drøyt 8 milliarder kroner. (©NTB)

Personvernpolicy