Særordningen for nordiske folkekirker faller bort

Svenska Margaretakyrkan på Hammersborg i Oslo, må avvikle sin medlemsregistreringspraksis. Det samme må de norske avdelingene av den finske og islandske kirken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Svenska Margaretakyrkan på Hammersborg i Oslo, må avvikle sin medlemsregistreringspraksis. Det samme må de norske avdelingene av den finske og islandske kirken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Den norske kirkes søsterorganisasjoner i Sverige, Finland og Island har lenge ført opp folk som flytter til Norge som medlemmer i sine norske avdelinger uten å spørre. Det blir det nå slutt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Logikken bak den årelange praksisen i de såkalte «nordiske folkekirkene» har vært at folk som er medlemmer av kirken i hjemlandet, automatisk blir overført til avdelingen i Norge når de flytter hit, skriver Fri Tanke.

– De er jo allerede medlemmer i Svenska kyrkan. Man bytter bare fra en del av organisasjonen til en annen, sa prest Per Anders Sandgren i Svenska kyrkans lokalavdeling i Norge til Fri Tanke i fjor.

Ordningen, som har vært akseptert som grunnlag for offentlig støtte, har omfattet Svenska Margaretaförsamlingen, Den Finländska Evangelisk-Lutherske Forsamlingen og Den Islandske Lutherske-Evangeliske Menigheten. Katolikkene har benyttet ordningen som argument for at de også må få lov til å føre opp medlemmer uten å spørre først.

I fjor sendte Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som forvalter statsstøtten til tros- og livssynssamfunn, et brev til Kulturdepartementet og spurte hvordan loven skulle tolkes.

Svaret kom 25. mai og er at ordningen må bort. Begrunnelsen er at den pågående oppsplittingen mellom stat og kirke må føre til at «særordningen for medlemsregistrering i de nordiske folkekirkene bortfaller». (©NTB)

Personvernpolicy