Gibraltar frykter spansk utnyttelse av Brexit

Grensen til Gibraltar med utsikt til den karakteristiske klippen som har gitt territoriet dets navn.
Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB scanpix
Grensen til Gibraltar med utsikt til den karakteristiske klippen som har gitt territoriet dets navn. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Gibraltar (NTB-AFP): Gibraltars førsteminister frykter at Spania vil forsøke å presse fram delt suverenitet over territoriet dersom Storbritannia forlater EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fabian Picardo sier til Sky News at Spania kan stenge grensen mot Gibraltar dersom britene stemmer for å forlate EU 23. juni. Dermed vil den britiske halvøya miste tilgang til fastlandet, arbeidskraft og ikke minst det indre markedet som territoriet i stor grad er avhengig av.

Ministeren sier Brexit-tilhenger «vil ha mye å svare for» dersom Spania igjen gjør fremstøt for felles suverenitet, noe de rundt 30.000 innbyggerne i Gibraltar overhodet ikke ønsker seg.

– Spanias utenriksminister har gjort det klart hva det kan innebære om Storbritannia går ut av unionen. De har sagt at de kan komme til å vurdere å stenge grensen, og at dersom Gibraltar fortsatt vil ha tilgang til EUs indre marked, vil vi igjen måtte vurdere delt suverenitet.

I 1713 ble Gibraltar avstått til Storbritannia «til evig tid», men flere har argumentert for at territoriet bør gå tilbake til Spania. Den britiske enklaven har helt fram til i dag vært kilde til mange tilspissede diplomatiske situasjoner.

Territoriet har indre selvstyre og er formelt et oversjøisk territorium og ikke en integrert del av Storbritannia. Etter at daværende statsminister Tony Blair tilbød spanjolene delt suverenitet, arrangerte Gibraltar en folkeavstemning der 98,5 prosent stemte mot dette. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus