Meny

Norge setter ny panterekord

I fjor ble det pantet 970 millioner flasker og bokser her i landet. Det er en økning på nær 17 prosent fra året før og ny rekord. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen (NTB): I fjor ble det pantet 970 millioner flasker og bokser her i landet. Det er en økning på nær 17 prosent fra året før og ny rekord.

I snitt panter hver nordmann 186 flasker i året – eller en flaske annenhver dag. Det fører oss inn i verdenstoppen, hvor vi ligger hakket foran svenskene, som ligger på en solid annenplass med 171 panteenheter per hode i året, skriver VG.

Markedsdirektør Randi Haavik Varberg i panteselskapet Infinitum mener økt miljøbevissthet hos publikum er en av forklaringene på at det pantes mer. Men det har også kommet flere pantbare flasker på markedet. Like fullt kommer ikke alle bokser og flasker som selges i butikk, tilbake som pant. 86 prosent kommer i retur – en liten oppgang fra året før, hvor panteprosenten var på 85.

Det pantes mye over hele landet, men helt på toppen ligger Troms med 231 flasker eller bokser per innbygger. Østfold ligger lavest med bare 147 enheter per innbygger.

– Svenske tall viser at det er nettopp grensebyene som topper pantestatistikken. Det betyr i praksis at nordmenn som handler over grensen også returnerer til Sverige med panten, sier Varberg. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus