Meny

20 års fengsel for argentinsk eksdiktator

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Buenos Aires (NTB-AFP): En domstol har dømt Argentinas siste militærdiktator Reynaldo Bignone til 20 års fengsel for forsvinningen til over 100 mennesker under Operasjon Condor. 15 eksoffiserer er dømt i saken.

Det brøt ut applaus da dommen ble lest opp. Mange tidligere bortførte og pårørende til ofrene hadde samlet seg for å høre konklusjonen på den tre år lange rettssaken.

88 år gamle Bignone soner allerede en livstidsdom for en rekke menneskerettighetsbrudd i løpet av diktaturet mellom 1976 og 1983.

Ytterligere 15 av de totalt 18 tiltalte i saken ble funnet skyldig i sin delaktighet i Operasjon Condor. Den pensjonerte obersten Manuel Cordero fra Uruguay – den eneste ikke-argentineren på tiltalebenken – ble dømt til 25 års fengsel.

En av dem som var i kommet for å høre dommen var 67 år gamle Lidia Cabrera de Franco. Hun og ektemannen og deres to døtre ble bortført i 1977 og utlevert til hjemlandet hennes, Uruguay. Der ble hun sittende fengslet i 11 måneder. Cabrera vitnet i rettssaken og forklarte seg om fem personer som ble holdt fanget sammen med henne før de forsvant.

– Vitnemålet er viktig for ofrene. Det er noe vi skylder dem, sier Cabrera som forklarte at hun overhørte politimenn si at medfangene hennes skulle kastes ut fra et fly. Dette var en måte som ble brukt mange ganger for å få regimekritikere til å forsvinne. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus