Colombia vil ha folkeavstemning om fred

Colombias president Juan Manuel Santos i møte med EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som besøker landet for å vise EUs støtte til fredsprosessen. Foto: Colombias presidentkontor / Reuters / NTB scanpix
Colombias president Juan Manuel Santos i møte med EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som besøker landet for å vise EUs støtte til fredsprosessen. Foto: Colombias presidentkontor / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bogota (NTB-AFP): Colombias regjering ber domstolene godkjenne en folkeavstemning om en fredsavtale for å få slutt på et halvt århundre med konflikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Juan Manuel Santos ber forfatningsdomstolen i landet godkjenne en lov som åpner for folkeavstemning. Ett av de siste hindrene i fredssamtalene mellom regjeringen og FARC-geriljaen er å finne en mekanisme for å gi tilslutning til fredsavtalen.

Santos ønsker å styrke avtalen ved å la folket støtte den gjennom en folkeavstemning, men dette krever altså godkjenning fra domstolen. Lovforslaget om folkeavstemning er allerede vedtatt i senatet i landet.

– Borgerne, colombianerne og presidenten står sammen og ber retten erklære at loven om folkeavstemning kan anvende, sa Santos i en høring torsdag.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini besøker det søramerikanske landet for å vise unionens støtte til fredsprosessen i Colombia. Hun har også lovet en hjelpepakke verdt 575 millioner euro, som tilsvarer drøyt 5,3 milliarder kroner til dagens kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har sammen med Cuba fungert som tilretteleggere i samtalene som har pågått i flere år for å komme til enighet om en fredsavtale for Colombia. Det er anslått at den over 50 år lange konflikten mellom regjeringen og geriljagruppene FARC og ELN har kostet 220.000 mennesker livet, mens 6 millioner er tvunget på flukt. (©NTB)