Liten flue bærer på enorm sæd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-AP): Den lille bananflua er bare 2,5 millimeter lang, men hannen bærer på en sædcelle som måler nesten 6 centimeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet om hvorvidt størrelsen teller handler ikke bare om menneskelig forfengelighet og selvtillit. I bananfluas tilfelle er spørsmålet først og fremst hvorfor i all verden sædcellen er 23 ganger lengre enn flua, og forskerne mener de nå har funnet svaret.

Mens strategien for mange arter er å produsere flest mulig sædceller for å øke sjansen for at én av dem når fram til egget, satser bananfluehannen på å oppfylle hunnens ønske. Hunnene har utviklet et stadig større organ for ta imot hannens sæd, og det har utviklet seg en kamp om ikke å ha mange små sædceller, som blir presset ut i løpet av paringsperioden, men å levere kraftig kvalitetssperm, som krever sin plass. Bare den kraftigste overleverer mens hunnen parer seg med en rekke hanner.

– Det er hunnene som driver fram denne absurde utviklingen, sier biologiprofessor Scot Pitnick ved Syracuse University i USA.

For å få plass, er den lange cellen for øvrig surret sammen som et nøste. Om mennesker skulle ha samme størrelsesforhold mellom kropp og sperm, ville vi hatt over 40 meter lange sædceller. (©NTB)