Meny

Liten flue bærer på enorm sæd

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AP): Den lille bananflua er bare 2,5 millimeter lang, men hannen bærer på en sædcelle som måler nesten 6 centimeter.

Spørsmålet om hvorvidt størrelsen teller handler ikke bare om menneskelig forfengelighet og selvtillit. I bananfluas tilfelle er spørsmålet først og fremst hvorfor i all verden sædcellen er 23 ganger lengre enn flua, og forskerne mener de nå har funnet svaret.

Mens strategien for mange arter er å produsere flest mulig sædceller for å øke sjansen for at én av dem når fram til egget, satser bananfluehannen på å oppfylle hunnens ønske. Hunnene har utviklet et stadig større organ for ta imot hannens sæd, og det har utviklet seg en kamp om ikke å ha mange små sædceller, som blir presset ut i løpet av paringsperioden, men å levere kraftig kvalitetssperm, som krever sin plass. Bare den kraftigste overleverer mens hunnen parer seg med en rekke hanner.

– Det er hunnene som driver fram denne absurde utviklingen, sier biologiprofessor Scot Pitnick ved Syracuse University i USA.

For å få plass, er den lange cellen for øvrig surret sammen som et nøste. Om mennesker skulle ha samme størrelsesforhold mellom kropp og sperm, ville vi hatt over 40 meter lange sædceller. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus