Rasisme i USAs rettsvesen:Høyesterett i USA ga dødsdømt fange rett

BLENDAHVIT JURY: Timothy Tyrone Foster har sittet inne her i Jackson, Georgia, og ventet på at dødsdommen mot ham skulle bli effektuert siden juni 1987.
BLENDAHVIT JURY: Timothy Tyrone Foster har sittet inne her i Jackson, Georgia, og ventet på at dødsdommen mot ham skulle bli effektuert siden juni 1987. Foto: Fengselsvesenet i Georgia, USA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske høyesterett: Timothy Tyrone Foster ble dømt av en jury der fargede jurymedlemmer ble luket ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag morgen fastslo høyesterett i Washington DC at den svarte, dødsdømte fangen Timothy Tyrone Foster ble dømt av en jury sammensatt etter rasistisk utvelgelse i sørstaten Georgia.

Det er TV-kanalen CNN som melder om den oppsiktsvekkende dommen.

Foster ble dømt som 20-åring i 1987 for å ha drept en hvit kvinne.

Høyesterettsdommen i dag gjenopptok ikke selve drapsanklagen, men hva som skjedde da juryen som dømte ham, ble satt sammen.

Les også: Konservativ kamp mot dødsstraff i USA

Notater som har dukket opp, viser at i en liste over personer som skulle velges ut til juryen, var det notert en «b» for black (sort) utenfor alle kandidatene som ikke var hvite. Dessuten sto navnene deres i uthevet skrift. Juryen som dømte Foster endte dermed opp med å være blendahvit.

Det skjedde etter at høyesterett for 30 år siden fastsatte at kandidater til en jury ikke kan strykes ut fra rase.

Foster sitter nå i fengselet Georgia Diagnostic and Classification State Prison i Jackson. Nå er det opp til ham og hans advokat å kreve gjenopptakelse av saken han ble dømt for.

Les også: Holmes slapp døden etter «Batman-massakre»