Meny

For lite salt i maten øker risiko for sykdom

Nå viser forskning at for lite salt i maten også kan være farlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med den allmenne oppfatningen om at lite salt i maten gir helsemessige fordeler, foreligger det nå ny forskning som slår fast at man risikerer sykdommer og død hvis man får i seg for lite salt.

Studien, som er presentert i tidsskriftet The Lancet, viser at folk som får i seg lite salt, det vil si mindre enn 3 gram per dag, har høyere risiko for å bli rammet av hjerteinfarkt, slag og død, sammenlignet med dem som spiser normale mengder salt, anslagsvis 5-6 gram.

Ikke engang personer med høyt blodtrykk har fordeler av å spise lite salt, tvert imot, viser studien.

– Dette er svært viktige funn for dem som lider av høyt blodtrykk, sier en av forskerne bak studien, Andrew Mente ved McMaster-universitetet i Canada.

Les også: Solfylte ferier kan gi bedre helse

Studien er basert på 130.000 deltakere i 49 land.

Konklusjonen støtter riktig nok prinsippet om at personer med høyt blodtrykk og som spiser mye salt, bør redusere saltinntaket, men i motsetning til tidligere råd, bør de ikke underskride det som omtales som normalt saltinntak, altså 5-6 gram.

Les også: Forskning: Kjøttspisere eldes raskere

Hvis man får i seg mindre salt enn det, selv når man lider av høyt blodtrykk, øker risikoen for sykdom og død, påpeker studien. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus