Anbefaler å saksøke staten over tap av oppholdstillatelse

Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) anbefaler dem som har mistet statsborgerskap og oppholdstillatelser som følge av mistanker om ID-juks å gå til søksmål mot staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg anbefaler at folk går sammen og lar norsk rettsapparat se på saken i stedet for å la UDI være domstol, sier Omods Akhenaton de Leon til Klassekampen.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har de to siste årene jobbet med en gruppe på over hundre etniske somaliere, og direktoratet har kommet fram til at flere av dem ikke er fra Somalia, men fra Djibouti eller et av de andre nabolandene.

Om lag halvparten av personene har norske statsborgerskap, mens resten har andre oppholdstillatelser. Nå har flere av dem fått beskjed om at premisset for opphold ikke lenger er til stede.

Siden 2012 har UDI ferdigbehandlet 84 saker der statsborgerskapet eller andre oppholdstillatelser er tilbakekalt. I tillegg til somaliere er personer fra Irak og statsløse palestinere som viser seg å være fra Jordan rammet.

Verifisering av identiteten til somaliere er vanskelig ettersom de ikke har noe offentlig arkiv over landets innbyggere. (©NTB)