Oljefondet går til søksmål mot Volkswagen

Volkswagen-biler lastes inn i et lagringstårn i Wolfsburg i Tyskland. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
Volkswagen-biler lastes inn i et lagringstårn i Wolfsburg i Tyskland. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Oljefondet går til søksmål mot Volkswagen etter avsløringen av bilprodusentens utslippsjuks, melder Financial Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har fått råd fra våre advokater om at selskapets opptreden åpner for juridiske krav i henhold til tysk lov. Som investor er det vårt ansvar å trygge fondets eierandel i Volkswagen, sier investeringsdirektør Petter Johnsen i Norges Bank Investment Management til avisen.

Den tyske bilprodusenten står allerede overfor en rekke søksmål fra aksjeeiere som krever erstatning etter det kraftige kursfallet skandalen har ført til. Også bileiere har saksøkt VW.

Industrikjempen har satt av 16,2 milliarder euro (rundt 150 milliarder kroner) til å dekke mulige bøter, søksmål og kostnader til tilbakekalling av bilene, melder AFP. VW måtte i fjor bokføre sitt første underskudd siden 1993.

Oljefondet har tidligere kritisert eierstrukturen i Volkswagen. Fondet eier 1,64 prosent av selskapets ordinære aksjer, ifølge Bloomberg, en aksjepost som ved utgangen av fjoråret var verdt 750 millioner dollar.

I mars leverte nesten 278 institusjonelle investorer en stevning av selskapet med krav om erstatning på 3,25 milliarder euro, som tilsvarer rundt 30 milliarder kroner. Tyske forsikringsselskaper og amerikanske pensjonsfond var blant saksøkerne, melder Reuters. (©NTB)