Meny

Sveitsisk bonde kjemper for at husdyr får beholde horn

En 64 år gammel bonde i Sveits kjemper for at landets kuer skal få beholde sine horn. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 64 år gammel bonde i Sveits kjemper for at landets husdyr skal få beholde hornene. Nå ser det ut av kampen blir kronet med seier.

Ifølge den sveitsiske dyrevernsorganisasjonen STS har ni av ti kuer i Sveits ikke lenger horn, og for geitene er ikke situasjonen noe særlig bedre. I en rekke europeiske land blir husdyras horn fjernet for at de ikke skal skade hverandre når de står stuet sammen.

– For å oppnå dette blir de fratatt sin verdighet og de risikerer å lide langsiktige fantomsmerter, sier fjellbonden Armin Capaul (64) som har gård sør for Basel.

De siste fem årene har han sammen med en håndfull hjelpere samlet inn rundt 120.000 underskrifter – 20.000 flere enn det som er nødvendig etter sveitsiske regler til et såkalt «folkeinitiativ».

Sveitsiske medier kaller det et «direkte demokrati-mirakel», etter først å ha avskrevet Capaul som en skrulling.

Datoen for avstemning er ennå ikke fastsatt, men det er nå klart at de sveitsiske velgerne skal avgjøre om kyr og geiter skal få beholde sine horn – eller for å være mer nøyaktig, om staten bør betale et tilskudd til bønder som avstår fra praksisen med å fjerne hornene. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus