Norge gjennomgår Kigali-prinsippene etter FN-forslag

Nederland og Rwanda fremmet onsdag et forslag i FN om å gi FNs fredsbevarende styrker utvidet fullmakt til bruk av militærmakt, de såkalte Kigali-prinsippene. Norge vurderer nå disse prinsippene. Her fra FNs hovedforsamling i New York. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix
Nederland og Rwanda fremmet onsdag et forslag i FN om å gi FNs fredsbevarende styrker utvidet fullmakt til bruk av militærmakt, de såkalte Kigali-prinsippene. Norge vurderer nå disse prinsippene. Her fra FNs hovedforsamling i New York. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nederland og Rwanda fremmet onsdag et forslag i FN om å gi FNs fredsbevarende styrker utvidet fullmakt til bruk av militærmakt, de såkalte Kigali-prinsippene. Norge vurderer nå disse prinsippene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Beskyttelse av sivile i fredsoperasjoner er svært viktig. Det er allerede en hovedoppgave i FN-operasjoner, noe Norge stiller seg svært positiv til. Nettopp fordi dette er så viktig, foretar vi nå på norsk side en grundig gjennomgang av Kigali-prinsippene, skriver kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Forsvaret er i ferd med å foreta en gjennomgang av prinsippene, og departementet er i dialog med øvrige stater om fortolkningen av dem.

Den utvidede fullmakten gjelder bruk av militærmakt «mot væpnede aktører som har klare intensjoner om å skade sivile». USA og 28 andre land har hittil har sluttet opp om forslaget.

Lunde understreker at Kigali-prinsippene i seg selv ikke vil endre mandatet til FNs fredsbevarende styrker.

– Beskyttelse av sivile er i økende grad blitt en del av mandatet til operasjonene og en hovedoppgave for FNs fredsoperasjoner. Formålet med Kigali-prinsippene er å styrke implementeringen av denne type mandater, legger hun til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus