Meny

Avis vil avvikle monarkiet

Kongeparet på besøk i Stavanger da byens konserthus ble åpnet. Nå tar Stavanger Aftenblad til orde for å avvikle monarkiet. Arkivfoto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger Aftenblad tar i fredagens leder til orde for å innføre republikk i Norge.

«Debatten om den norske konstitusjonen blir ofte feid under teppet med at vi har så hyggelig kongefamilie.» skriver avisen.

Den tradisjonsrike avisen er riktig nok ikke blitt revolusjonær, men mener Norge trenger en «statsrettslig evolusjon». I lederen tas det til orde for å løfte debatten til et prinsipielt nivå.

I lederen vises det til den siste avstemningen på Stortinget om å endre statsform. I mars stemte Stortinget for tolvte gang over Sosialistisk Venstreparti sitt forslag om å innføre republikk i Norge.

En ny generasjon

I likhet med tidligere forslag, ble heller ikke dette vedtatt, men Aftenbladet mener å spore noe nytt. Ikke minst blant de yngre representantene som stemte for en endring.

Forslaget falt med 26 mot 137 stemmer. Tre Venstre-representanter stemte for å innføre republikk, seks fra SV, og én representant fra Høyre, det var Heidi Nordby Lunde fra Oslo.

Bakgrunn: I dag vil SV avskaffe monarkiet - igjen

«Realitetene er at det er en generasjon yngre stortingsrepresentanter som tenker prinsipielt rundt dette. De mener det er på tide å tenke på et Norge som har et statsoverhode som ikke får tittelen gjennom arv», heter det.

I april sa Tajik, som ble utsatt for hets etter voteringen, følgende til VG:

– Selv om vi har et strålende kongehus, som jeg har stor respekt for, er det min oppfatning at posisjoner ikke skal gå i arv. Jeg har ikke noe å tilføye utover det prinsipielle standpunktet jeg har gitt uttrykk for. For øvrig anser jeg ikke dette som noe relevant problemstilling i overskuelig fremtid.

Les også: Hadia Tajik vil ha republikk

Vil sette ned en komité

Avisen foreslår at neste forslag om å endre grunnloven på dette punktet bør følges av en komité som beskriver hvordan en norsk republikk skal se ut: «hvordan presidenten skal velges, hvilken makt hun skal ha og så videre».

I tilfelle noen skulle være bekymret med tanke på neste ukes festligheter, beroliger lederne med at 17. mai-feiringen ikke er i fare. Grunnloven har tålt mange endringer, står det, «det er monarkiet som er i solnedgangen».

En grunnlovsendring krever to tredels flertall i Stortinget.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus