Mange soningsfanger er ofre for vold og omsorgssvikt

Mangeårig justisminister i Jens Stoltenbergs regjeringer, Knut Storberget (Ap), vil delta når Røde Kors torsdag holder seminar om levevilkår for innsatte i norske fengsler. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Mangeårig justisminister i Jens Stoltenbergs regjeringer, Knut Storberget (Ap), vil delta når Røde Kors torsdag holder seminar om levevilkår for innsatte i norske fengsler. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av ti innsatte ble mishandlet i barndommen, og mange har opplevd rus, fattigdom og omsorgssvikt. Fremdeles er behovet for endring i soningen aktuelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Kors har med sitt Nettverk etter soning, der frivillige møter straffedømte etter soning, et godt inntrykk av bakgrunnen for de mange kriminelle.

Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde i fjor høst en undersøkelse der det går fram at levekårene er dramatisk mye dårligere for innsatte i fengslene enn for den øvrige befolkningen.

For eksempel har 40 prosent opplevd å bli mishandlet, 38 prosent bodde med noen som hadde alkohol- eller narkotikaproblemer i oppveksten, og 41 prosent har opplevd at noen i familien satt i fengsel, ifølge rapporten fra SSB.

– Vi kjenner oss godt igjen i resultatene. Sykdom, rusproblemer og mangel på omsorg og penger er noe våre frivillige får høre nesten daglig i sine møter med fengselsbefolkningen, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Torsdag har Røde Kors invitert til fagdag der levevilkårene for innsatte er tema, blant annet det lave utdanningsnivået. 66 prosent av de innsatte i norske fengsler har ungdomsskole eller lavere som sin høyeste utdanning.