Norad ga millioner til Panama-stiftelse

Oslo (NTB): Norad har betalt ut 30 bistandsmillioner til en nederlandsk stiftelse basert i Panama. Konstruksjonen skal gjøre det lettere å overføre penger til utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norad forvalter nesten en seksdel av bistanden Norge gir, og mye av pengene går til prosjekter og organisasjoner i Mellom- og Sør-Amerika. Det mye omtalte advokatfirmaet Mossack Fonseca har tilrettelagt for en struktur hvor bistandspenger sluses via Panama, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi gjør nå en kartlegging for å forsikre om at det ikke finnes spekulativ virksomhet Norad ikke er klar over, eller gråsonevirksomhet knyttet til skatteplanlegging, sier Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad. Organisasjonen avviser å ha deltatt i skatteunndragelse.

Det konkrete tilfellet avisen har funnet fram til gjelder nederlandske Solidaridad Network, som i løpet av to år har fått nær 30 millioner fra Norad via en stiftelse registrert i Panama.

I et intervju med den nederlandske avisen Het Financieele Dagblad sier lederen for Solidaridad Network, Nico Roozen, at Panama er valgt bevisst for å unngå skatt.

– Solidaridad betaler, i likhet med andre hjelpeorganisasjoner i Nederland, ingen skatt i Nederland. Ved å benytte en omfattende administrativ og juridisk struktur kan vi opprettholde denne fordelen i utlandet, sier Roozen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus