Retursatsing for asylbarn gjelder 12 barn

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil opprette et omsorgssenter i Afghanistan for returnerte mindreårige asylsøkere med utreiseplikt fra Norge. Denne kategorien teller tolv personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De rødgrønne kom ikke i mål da de i 2009 startet arbeidet med å opprette et slikt senter, men det hindrer ikke dagens blå regjering i å gjøre et nytt forsøk, skriver Vårt Land.

– Det har allerede vært politiske samtaler med afghanske myndigheter om blant annet etablering av omsorgstilbud, skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i et brev til Stortinget. Hun har tidligere hevdet at Norge er et av de mest attraktive landene i Europa for enslige, mindreårige asylsøkere, og at vi er i topp fem når det gjelder ankomst av asylsøkere i denne kategorien.

Les også: Asylsøkere får 10.000 kroner ekstra for å returnere frivillig

Afghanske myndigheter har tidligere sagt nei til å opprette et omsorgssenter for returnerte asylbarn, og for to år siden ble regjeringens planer langt på is. Nå er planene hentet fram igjen, og regjeringen vil legge til rette for retur av enslige mindreårige uten beskyttelsesbehov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårt Land har bedt Utlendingsdirektoratet om en oversikt over hvor mange mindreårige asylsøkere som har fått avslag og har plikt til å forlate landet. Svaret var at det er snakk om 12 barn, og et flertall av dem er fra Afghanistan. Barn, og særlig mindreårige fra Afghanistan, får i høy grad innvilget opphold i Norge.

Les også: UDI tar massiv selvkritikk i asylrapport