Kim: – Vil bruke atomvåpen kun om vår suverenitet trues

Kim Jong-un leder i helgen den første partikongressen i Nord-Koreas kommunistparti på 36 år.
Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix
Kim Jong-un leder i helgen den første partikongressen i Nord-Koreas kommunistparti på 36 år. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pyongyang (NTB-AFP): Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttalte på helgens partikongress at landet kun vil bruke atomvåpen dersom dets suverenitet trues av en annen atommakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA som gjengir Kims uttalelser fra kongressen i kommunistpartiet, som arrangeres for første gang siden 1980.

– Som en ansvarlig atomvåpenstat, vil vår republikk ikke bruke atomvåpen så sant det ikke blir gjort inngrep mot vår suverenitet fra aggressive, fiendtlige styrker med atomvåpen, sa Kim lørdag.

Samtidig skal han ha lovet at regimet i Pyongyang «trofast vil oppfylle» sine forpliktelser om å forhindre spredning av atomvåpen og presse på for global atomnedrustning.

Nord-Korea trakk seg som første land fra den globale ikkespredningsavtalen for atomvåpen (NPT) i 2003. Da landet gjennomførte sin første atomprøvesprengning i 2006, uttalte regimet at det «aldri vil bruke atomvåpen først», men senere har nordkoreanerne gjennomført flere tester og kommet med flere trusler om å angripe USA og Sør-Korea. (©NTB)