Deeyah Khan er årets Peer Gynt

Deeyah Khan, her fotografert under en filmvisning av hennes dokumentar «Jihad» i fjor høst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Deeyah Khan, her fotografert under en filmvisning av hennes dokumentar «Jihad» i fjor høst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Filmregissør, musikkprodusent og menneskerettighetsaktivist Deeyah Khan får Peer Gynt-prisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper at dette vil gi en kilde til inspirasjon for unge mennesker som bor i våre minoritetsmiljøer, sier Khan i en pressemelding i forbindelse med kunngjøringen.

Det er Stortinget som hvert år peker ut hvem som skal få hedersbemerkningen Årets Peer Gynt, og prisen går til noen som har markert seg på en positiv og samfunnsnyttig måte, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Tidligere har personer som Ole Gunnar Solskjær, Magnus Carlsen, Gro Harlem Brundtland og Eva Joly fått prisen.

– Jeg er godt kjent med tidligere vinnerne og er veldig stolt over å bli regnet blant dem. Jeg føler meg spesielt beæret over å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn, noe som reflekterer et nytt, mer mangfoldig Norge, sier Khan.

Selv om Khan nå er bosatt i London, er hun stolt av å være norsk og å representere Norge i kampen for menneskets og særdeles kvinners rettigheter. (©NTB)