Liverpool til finale mot «europaliga-spesialisten»

Daniel Sturridge setter ballen i mål for Liverpool. Foto: Lee Smith / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Liverpool slo Villarreal hele 3-0 i returmøtet i europaligaens semifinale. Det var mer enn godt nok til finaleplass for Merseyside-laget. I finalen venter spanske Sevilla.

– Vi visste det kom til å bli en vanskelig kamp, men vi klarte det. Vi fortjener å være i finalen. Man er nødt til å vise denne turneringen respekt, og det føler jeg vi har gjort, sa Liverpools Adam Lallana etter kampslutt, ifølge BBC.

– En fantastisk kveld, og en utrolig bra kamp av spillerne våre. Da jeg kom hit snakket mange om at dette laget manglet kvalitet, men jeg kom hit fordi jeg syntes laget hadde bra kvalitet. Og nå er vi i finalen, sa Liverpool-manager Jürgen Klopp.

Scoringer av Daniel Sturridge og Lallana, samt et selvmål av bortelagets Bruno Soriano, ga Liverpool 3-0-seier på hjemmebane torsdag. Jürgen Klopps mannskap avanserte med 3-1 sammenlagt etter 0-1-tap i første møte. Liverpool spilte torsdag 20 minutter med elleve mot ti etter at gjestenes Víctor Ruiz ble utvist.

«Europaliga-spesialist» Sevilla, som har vunnet turneringen de to siste sesongene, slo samtidig Sjakhtar Donetsk 3-1 i Spania. Spanjolene avanserte dermed til finale mot Liverpool med 5-3 sammenlagt. Finalen spilles i Basel 18. mai.

Sturridge ble helten

Liverpool tok ledelsen etter bare sju minutters spill på eget gress. Nathaniel Clyne slo godt inn fra høyresiden, ballen spratt deretter gjennom Villarreal-feltet og over til Roberto Firmino til venstre i boksen, og brasilianeren spilte så ballen inn i midten igjen. Der ventet Daniel Sturridge, som fra kort hold kjempet ballen i mål i duell med Villarreal-forsvarer Bruno. Ballen var sist innom Bruno før den spratt inn i nettmaskene.

Før 1-0-målet hadde Villarreal hatt to gode scoringsmuligheter, men burvokter Simon Mignolet stoppet gjestenes Denís Suárez fra god posisjon. Jonathan Dos Santos fikk også muligheten, men avsluttet over mål fra rundt ti meters hold.

Etter ledermålet presset hjemmelaget Villarreal bakover på banen, og gjestene maktet ikke å skape noe særlig mer før like før pause. Cédric Bakambus forsøk fra skrått, kort hold ble imidlertid altfor lett for Liverpool-keeper Mignolet.

I stedet var det Liverpool som skulle få nettsus på ny. Etter 63 minutter fant Firmino lagkamerat Daniel Sturridge alene inne i boksen, og den engelske måltyven gjorde ingen feil alene mot Alphonse Aréola. 2-0, og Liverpool-fansen feiret stort.

Utvisning

Villarreal trengte fortsatt bare én scoring for å avansere til finalen, men gjestene fikk en langt vanskeligere oppgave etter 71 minutters spill. Víctor Ruiz la på klønete vis Adam Lallana i bakken, og dermed fikk Villarreal-spilleren sitt andre gule og marsjordre. Ruiz klappet sarkastisk mot dommer Viktor Kassai for avgjørelsen, uten at dét hjalp Villarreal-spilleren nevneverdig.

Villarreals Suárez ville ha straffespark da han gikk ned i boksen i det 76. minutt, men uten å få gehør av dommer Kassai.

Bortelaget maktet ikke å legge press på engelskmennene med bare ti spillere på banen, og dermed kunne hjemmefansen juble for finaleplass da Kassai blåste av oppgjøret.

– Ingen tvil om at dette er en fortjent finaleplass for Liverpool, sa MAX-kommentator Kenneth Fredheim etter kampslutt.

Liverpool har ikke vært i finalen av europaligaen tidligere. Turneringen skiftet navn fra UEFA-cupen i 2009/2010. Merseyside-klubben vant imidlertid UEFA-cupen i sesongen 2000/2001 – da ble spanske Alavés slått 5-4 på Westfalenstadion i Dortmund.

Gameiro-dobbel

To mål av Kévin Gameiro var med på å sikre Sevilla en ny finale i europaligaen torsdag.

Gameiro sendte laget sitt i føringen allerede etter ni minutter, men tidligere Arsenal-angriper Eduardo da Silva utlignet for Sjakhtar Donetsk etter 44 minutter.

Gameiro økte til 2-1 i det 47., før Mariano Ferreira Filho fastsatte sluttresultatet til 3-1 tolv minutter senere.