Dansk skole kaster ut kvinner med niqab fra skoletimene

Seks kvinner ved voksenopplæringen i Lyngby i Danmark får ikke møte til undervisningen etter sommerferien.
Seks kvinner ved voksenopplæringen i Lyngby i Danmark får ikke møte til undervisningen etter sommerferien. Foto: Thaier Al-sudani / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En skole i Danmark har innført regler som medfører at seks muslimske kvinner ikke får delta i klasseundervisning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder flere danske medier onsdag.

Ved voksenopplæringen (VUC) i den danske byen Lyngby forbyr de nå niqab. Niqab er et hodeplagg som dekker ansikt helt, plagget bæres av muslimske kvinner som en del av en heldekkende drakt.

Forbudet medfører at de seks muslimske damene ikke er velkomne til skolen etter sommerferien, men i stedet må gå over til å studere via internett, skriver dansk TV2.

Eller at de kan ta av seg niqaben.

Årsaken til forbudet er ifølge rektoren ved skolen at det blir vanskelig å kommunisere med kvinnene.

– Vi har hatt en debatt rundt hvorvidt det gir god undervisning og læring for alle elevene i en klasse dersom man ikke har adgang til fri kommunikasjon. For eksempel har dette med å se hverandres ansikter vært viktig, sier assisterende rektor ved VUC Lyngby, Inge Voller, til dansk TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøkt navneskilt

I starten skal skolen ha benyttet navneskilt, slik at lærerne klarte å skille elevene. Den løsningen er ikke skolen fornøyd med.

Kvinnene er likevel velkomne til å være på skolen, men ikke delta i undervisningen.

Kvinnene skal ifølge dansk TV2 hatt samtaler med skolen, og de er ikke fornøyd med beslutningen. Likevel skal ingen av kvinnene ha valgt å klage inn avgjørelsen til skolens råd.

Les også: Frp vil forby all uniform-hijab

Vekker reaksjoner

Avgjørelsen har skapt reaksjoner på skolens Facebook-side, hvor flere av skolens elever uttrykker mistillit ved skolens avgjørelse.

En av dem skriver i et Facebook-innlegg at:

– Hvor mange synes det er rettferdig at jentene med niqab som går på skolen vår blir kastet ut etter eksamen, men kan komme på internettopplæring istedet? Jeg synes ikke dette er rettferdig. Hvis dere synes det er rettferdig kommenter med en sur smily, hvis dere ikke synes det er rettferdig kommenter med et hjerte. Alle har rett til å bli hørt. Takk.

I 2012 innførte de videregående skolene i Østfold forbud mot Niqab.

Les saken: Innfører forbud mot heldekkende hodeplagg