Meny

Svensker flest vil beholde monarkiet

GODT LIKT: Svenskene ser ingen grunn til å bytte ut 70-årsjubilanten. Foto: Henrik Montgomery/tt / TT NYHETSBYRÅN

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Carl Gustaf (70) får en fin fødselsdagsgave fra folket: 65 prosent av svenskene vil beholde monarkiet, ifølge en meningsmåling.

I målingen som Sifo har gjort for Svenska Dagbladet , oppgir 24 prosent av de spurte at de vil avskaffe styresettet.

I alle aldersgrupper er det flertall for å beholde monarkiet. Fire av fem borgerlige sympatisører og over 50 prosent av de rødgrønne foretrekker monarkiet. Bare i Vänsterpartiet er det flertall for republikk, ifølge meningsmålingen.

Meningsmålingen er i samsvar med en årlig undersøkelse som Göteborgs universitet gjør hvert år for å kartlegge svenskenes holdninger til monarkiet. I fjor mente 66 prosent at det er en dårlig idé å innføre republikk i Sverige.

Samtidig har tilliten til det svenske kongehuset minket jevnt siden 1995, opplyser Lennart Nilsson ved Göteborgs universitet til Svenska Dagbladet på kongens 70-årsdag.

Den godt likte kongen har flere ganger tatt til orde for at svensk presse behandler ham og hans familie på en upassende måte, og i en dokumentar vist på svenske SVT blir han tatt på senga da han glemmer at mikrofonen fortsatt er på.

Mens kongen er ute og går i parken på slottets område, stikker en av kongens hunder av. Som hundeeiere flest prøver kongen å få hunden tilbake, men glemmer seg og bli uvanlig folkelig.

– Jävlar! Nu sticker hon! Jäklar! Vad gör hon? Fan om hon skulle sticka, utbryter han idet hunden løper ned mot et islagt vann.

Les også:  Pinlig bannetabbe fra svenskekongen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus