Journalistforhandlingene i havn

– Vi er fornøyd med helheten. I en tid der mange har akseptert null, har vi fått et sentralt tillegg som samtidig gir rom for gode lokale tillegg i bedrifter som går godt, sier NJ-leder Thomas Spence (bildet) etter at partene i journalistoppgjøret kom i havn etter to døgns forhandlinger.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Vi er fornøyd med helheten. I en tid der mange har akseptert null, har vi fått et sentralt tillegg som samtidig gir rom for gode lokale tillegg i bedrifter som går godt, sier NJ-leder Thomas Spence (bildet) etter at partene i journalistoppgjøret kom i havn etter to døgns forhandlinger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB-Dag Kjørholt): 3.000 kroner i generelt tillegg og enighet om å jobbe med en ny rammeavtale for frilansere. Det er fasiten etter lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) de siste to døgnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For NJ var kravet om en ny avtale for frilanserne noe av det viktigste å få gjennomslag for. Rammeavtalen som partene nå har blitt enige om å jobbe med, vil ikke inneholde noen prisreguleringer, men skal gjøre det enklere og mer forutsigbart for både oppdragsgiverne og frilanserne å inngå balanserte kontrakter. Arbeidet skal være avsluttet innen 1. februar neste år.

– Dette er et gjennombrudd i arbeidet for å sikre frilanserne bedre avtaler, sier NJs leder Thomas Spence. Frilansernes leder Anette Andresen sier at de ikke kan være annet enn fornøyd med at MBL har forpliktet seg til å diskutere avtaleverket videre med dem.

– Forhandlingene har vært krevende, men vi er glade for å ha kommet i havn med en forhandlingsløsning nå som mediehusene står midt i en krevende omstillings- og endringsfase, sier MBLs forhandlingsleder Anders Aarskog.

NJ fikk forsikringer fra MBL om at de lokale avtalene er en viktig del av tarifforholdet mellom partene. Motparten har presisert at de ikke har noe ønske eller målsetting om at bedriftene sier opp de lokale avtalene.

NJ avviste MBLs krav om å heve aldersgrensen for rett til fritak fra turnus fra 55 til 62 år, og å fase ut fototillegget i avis- og ukepresseavtalene. Partene ble derimot enige om å jobbe videre med en omlegging til en timebasert ulempeordning. Et eget utvalg skal blant annet skaffe dokumentasjon om hvordan omleggingen vil slå ut for MBLs medlemsbedrifter og for de ansatte. (©NTB)

Personvernpolicy