Ny norsk barnevernpraksis på trappene

Norge har ratifisert Haag 1996-konvensjonen som trer i kraft fra 1. juli. Regjeringen håper det vil bli et verktøy for å løse barnevernssaker der barnet har tilknytning til flere land på en mer harmonisk måte. Her barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Norge har ratifisert Haag 1996-konvensjonen som trer i kraft fra 1. juli. Regjeringen håper det vil bli et verktøy for å løse barnevernssaker der barnet har tilknytning til flere land på en mer harmonisk måte. Her barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Norge har ratifisert Haag 1996-konvensjonen som trer i kraft fra 1. juli. Regjeringen håper det vil bli et verktøy for å løse barnevernssaker der barnet har tilknytning til flere land på en mer harmonisk måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Implementeringen av konvensjonen innebærer ifølge Dagbladet blant annet at barn som blir tatt fra foreldrene i Norge, kan plasseres hos slektninger i utlandet fremfor i norsk fosterhjem.

I regjeringens forslag heter det at ratifikasjonen vil gi Norge «et nytt virkemiddel for å forebygge og løse internasjonale foreldretvister, barnevernsaker og barnebortføringssaker – og kan legge til rette for mer langsiktige omsorgsløsninger for de aktuelle barna».

– Dersom et barn har besteforeldre eller tanter og onkler som kan ta seg av dem i et annet land, og de selv har en tilknytning til landet, vil det være en mulighet at familien i utlandet overtar omsorgen, sier barneminister Solveig Horne (Frp).

I forslaget heter det videre at en eventuell plassering i utlandet skal «være forsvarlig og til det enkelte barns beste. Barnets tilknytning til staten skal tillegges særlig vekt.»

En annen konsekvens er at utenlandske myndigheter kan begjære innsyn i saksdokumenter hos barnevernstjenesten. (©NTB)