Meny

Oljeoptimisme i Barentshavet

Ekspertene tror at halvparten av de framtidige norske olje- og gassreservene ligger i Barentshavet. Goliat-feltet er det første oljefeltet norsk del av Barentshavet som blir satt i produksjon. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger (NTB): Ekspertene tror at halvparten av de framtidige norske olje- og gassreservene ligger i Barentshavet. Produksjonen i 2025 vil ligge på mellom 400.000 og 500.000 fat per dag, ifølge tall fra analysebyrået Rystad Energy.

– Nordsjøen er fremdeles viktig, men det skjer mye i Barentshavet nå. Det blir en meget spennende periode nå framover. De største funnene på norsk sokkel som ikke er besluttet utbygd ligger i Barentshavet, sier oljeanalytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy til Stavanger Aftenblad.

Ifølge Oljedirektoratets (OD) ressursrapport, som ble lagt fram tidligere denne måneden, ligger nesten halvparten av de utvinnbare, uoppdagede ressursene nå i Barentshavet. Resten er fordelt ganske likt mellom Nordsjøen og Norskehavet.

Tallene fra OD viser at det kan være så mye som 18,37 milliarder fat olje og gass i Barentshavet. Grovt regnet betyr det at med en oljepris på 40 dollar per fat og med dagens kronekurs, kan det ligge olje og gass med en verdi på nær 5.000 milliarder kroner i Barentshavet.

OD understreker at anslagene er svært usikre. Selv om det har vært petroleumsaktivitet i Barentshavet i nesten 40 år, er det først siden 2008 at ressurstilveksten har økt betydelig.

– De siste store funnene har gjort at optimismen har økt. Det skjer ting i Barentshavet. Vi er veldig spente, sier letedirektør Sissel Eriksen i OD. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus