Meny

Arkitekter reagerer på flytting av kirkekunst

Statsbygg forslag om å flytte kunsten fra Nasjonalgalleriet, innebærer at kirkekunsten må flyttes fra Kulturhistorisk museum (bildet) til galleriet. Det skaper reaksjoner. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Statsbygg foreslår å flytte kirkekunsten fra Kulturhistorisk museum til Nasjonalgalleriet. Det skaper reaksjoner.

Utstillingen er kuratert av arkitekt Sverre Fehn og flere arkitekter er kritiske til en eventuell flytting.

– Flytting av kirkekunsten høres ut som en panisk og meningsløs idé. Denne utstillingen av middelalderkunst er ett av de fremste utstillingsverkene i Norge, sier Mari Lending, professor i arkitekturhistorie ved Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo, til Klassekampen.

Kulturhistorisk museum er tegnet i art nouveau-stil av Henrik Bull og sto ferdig i 1904, mens Fehn kuraterte middelaldersalene i 1979. Her står blant annet portaler fra stavkirkene i Sauland, Ål og Flå.

– Takhøyden i førsteetasje i Bulls museum er dimensjonert ut fra den seks meter høye Saulandsportalen. Bull bedrev skreddersøm for denne samlingen, og Fehn la sin nydelige skreddersøm tett, men overraskende, inntil denne, sier Lending.

Direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum er fornøyd med forslaget om å flytte deler av museets samling til Nasjonalgalleriet. Han tror det er delte meninger om hvorvidt det er feil å flytte kirkekunsten. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus