Meny

Trump og Clinton fester grepet om nominasjonene

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump og Hillary Clinton ble kveldens store vinnere da fem delstater holdt nominasjonsvalg tirsdag. Hillary Clinton har nå 90 prosent av delegatene hun trenger for å bli Demokratenes presidentkandidat.

– Takk Pennsylvania. For en fantastisk kveld. Jeg vil takke alle sammen. Takk så mye. Wow! Jeg vil bare takke alle sammen. Alle som kom ut for å stemme, sa Clinton da seieren i kveldens mest folkerike delstat – Pennsylvania – var klar.

Clinton tok også seieren i delstatene Delaware, Maryland og Connecticut, mens rivalen Bernie Sanders vant i Rhode Island.

Ifølge nyhetsbyrået AP har den tidligere utenriksministeren nå 90 prosent av delegatene hun trenger for å vinne demokratenes nominasjonsvalg, om man regner med de såkalte superdelegatene. Dermed er nominasjonen så godt som sikret.

Les også: Cruz og Kasich slår seg sammen mot Trump

ORDKRIG: Ted Cruz fikk beskjed av Donald Trump om å trekke seg fra valget. Foto: AP

– Slått knockout

Også på republikansk side befestet storfavoritten sin posisjon. Donald Trump vant i alle kveldens fem delstater, og i sin seierstale ba mangemilliardæren sine utfordrere Ted Cruz og John Kasich om å trekke seg.

– Jeg anser meg selv som den sannsynlige kandidaten. Så vidt jeg vet, er denne greia over, sa Trump.

– Når en bokser har blitt slått knockout, så trenger man ikke å vente på dommerens avgjørelse. Det var det som skjedde her, sa han i en tale i Trump Tower.

Les også: Clinton upopulær blant hvite menn

– Fordi hun er kvinne

Det var en stolt Trump som innså at han hadde seiret i fem av fem stater.

– Dette er en større seier enn vi hadde forventet. Alle fem statene ...

Nok en gang anklaget han Clinton for å være en kjeltring.

– Hvis Hillary Clinton hadde vært en mann, tror jeg ikke en gang hun ville ha vunnet fem prosent av stemmene. Hun vinner bare fordi hun er kvinne, sa han på sedvanlig Trump-vis.

VALGVAKE: Hillary Clinton var strålende fornøyd da hun talte til valgvaken sin i Philadelphia i Pennsylvania. Foto: Charles Mostoller / Reuters / NTB scanpix.

Innenfor målet

Den siste tiden har kampen på republikansk side først og fremst stått om hvorvidt Trump klarer å sikre seg et rent flertall, slik at han unngår omkamp på landsmøtet i juli.

For å få til dette trenger han støtte fra 1.237 delegater, noe som i forkant av tirsdagens fem valg innebar at han måtte ta 66 prosent av de resterende delegatene i nominasjonskampen.

NEDERLAG: Løpet ser ut til å være kjørt for Bernie Sanders i kampen mot Hillary Clinton. Foto: Reuters / NTB scanpix

Så langt ser han ut til å ha tatt 105 av 118 mulige kandidater tirsdag, og holder seg dermed innenfor dette målet.

Les også: Trump blandet 9/11 og 7-Eleven

Sanders gir ikke opp

På demokratisk side innebærer de nye seirene Clinton nå har støtte fra over 1.600 bundne delegater i tillegg til over 500 superdelegater – fristilte delegater som kan ombestemme seg fram til landsmøtet. Sanders har litt over 1.300 delegater og 39 superdelegater.

Selv om mye av løpet ser ut til å være kjørt for Sanders, kaster han ennå ikke inn håndkleet. Han har tidligere sagt at han skal være med i kampen helt fram til landsmøtet i juli, og dette budskapet gjentok han tirsdag.

– Jeg blir i løpet til den siste stemmen er avgitt, sa Sanders ifølge nyhetsbyrået Reuters.

På demokratisk side konkurrert kandidatene om 384 delegater i de fem delstatene som hadde valg tirsdag. På republikansk side sto 118 delegater på spill.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus