Meny

To bakmenn pågrepet etter norsk kundes kjøp av overgrep

Bilde fra barnerommet i Manila på Filippinene som Kripos mener er ett av stedene der overgrep har funnet sted og er overført fra. Filippinsk politi har med bistand fra norske Kripos pågrepet to voksne personer som skal ha stått bak direkteoverførte overgrep mot barn til norske kunder. Foto: Kripos / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med bistand fra norske Kripos har filippinsk politi pågrepet to voksne personer som skal ha stått bak direkteoverføring av overgrep mot barn, til norske kunder.

Samtidig med at de to siktede ble pågrepet lørdag, ble det også funnet seks barn i alderen 9 til 17 år som ble tatt hånd om av myndighetene på Filippinene, opplyser Kripos.

Saken er rullet opp av norsk politi etter at en 65 år gammel mann fra Hordaland er siktet for å ha bestilt overgrep som ble overført direkte til ham. Mannen har sittet varetektsfengslet i Norge siden i fjor sommer, siktet for ved truende atferd å ha fått barn til å ha seksuell omgang med andre barn eller utføre tilsvarende handlinger på seg selv.

– Billige overgrep

– Liveoverføring av overgrep er noe vi har sett på med stor bekymring. Slik det ser ut nå, har man gjennom denne aksjonen reddet flere barn fra pågående overgrep, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

Direktesendte overgrep over internett sendes til en betalende kunde, som ser på, og som også kan gi direkte instrukser om hva barnet skal gjøre. Prisen for overgrep kan være under 100 kroner.

Filippinsk politi, med bistand fra norske Kripos, pågrep lørdag to voksne personer i Manila på Filippinene som skal ha stått bak direkteoverførte overgrep mot barn til norske kunder. Foto: Kripos / NTB scanpix

– Så lave priser gjør det mulig å se på og bestille overgrep jevnlig, sier politiadvokat Laila Søndrol i Kripos til Bergensavisen.

Norske barn

Mannen som er varetektsfengslet i denne saken, er også siktet for grov menneskehandel. Han skal ha laget videoer av de overførte overgrepene og delt dem med norske barn. Politiet har så langt avhørt 30 norske barn. Etterforskningen har avdekket at mannen har kommet i kontakt med barna over internett.

– Vi har avdekket at mannen også har lagret filmene, og delt overgrepene med norske barn. Han har hovedsakelig kommet i kontakt med dem via MovieStarPlanet, opplyser politiadvokaten.

65-åringen skal ikke ha møtt noen av barna, som alle er jenter i alderen 9-12 år, fysisk. Kontakten skal bare ha vært over internett.

Tidligere domfelt

Mannen er også tidligere domfelt i 2013 for besittelse av 95.000 bilder og om lag 725 filmer med skildringer av overgrep mot barn.

– Minst ti nordmenn er nå under etterforskning for livestreaming av overgrep på Filippinene. Slike strømming skjer i langt større omfang enn det som er kjent i dag, sier politiadvokaten.

Saken mot 65-åringen er ventet å komme opp for Bergen tingrett i november.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus