Meny

George Clooney markere massedrap på armenere

Armenias president Serzh Sargsyan (t.v.), George Clooney og sanger Charles Aznavour (t.h.) ved en blomsterseremoni ved Tsitsernakaberd museet til minne om det armenske folkemordet. Foto: Hayk Baghdasaryan / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerevan (NTB-AFP): Armenere over hele verden markerte søndag minnedagen for det som omtales som det armenske folkemordet. I Armenias hovedstad delte skuespilleren George Clooney ut Aurora-prisen for personer som har reddet liv.

Historien rundt hva som skjedde med armenerne under første verdenskrig er kontroversiell. Flere stater, deriblant Norge, har ikke offisielt anerkjent massedrapene som et folkemord. Clooney sitter i en komité som deler ut Auroraprisen i Jerevan, fra Awakening Humanity som er etablert på vegne av de overlevende. Prisen går til en person som har gjort en innsats for å vokte menneskeliv og som har jobbet med humanitært arbeid.

I år gikk prisen til Marguerite Barankitse, som er tutsi, og gjorde en innsats som reddet tusenvis av liv under borgerkrigen i Burundi.

– Barankitse er en påminnelse om hvor stor forskjell én person kan utgjøre, til og med i møte med forfølgelse og urettferdighet, sa Clooney da han overleverte prisen.

Ifølge armenske historikere ble opp mot 1,5 millioner armenere drept under første verdenskrig, da Det osmanske riket var i ferd med å oppløses.

Tyrkia godtar ikke folkemord-betegnelsen og hevder at mellom 300.000 og 500.000 armenere ble drept, og minst like mange tyrkere i borgerkrig. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus