Rousseff vil be Mercosur ekskludere Brasil

Brasils president Dilma Rousseff undertegner Parisavtalen i FN i New York. I et intervju med pressen anklager hun sine motstandere for kuppforsøk. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix
Brasils president Dilma Rousseff undertegner Parisavtalen i FN i New York. I et intervju med pressen anklager hun sine motstandere for kuppforsøk. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasils president Dilma Rousseff sier hun vil be Mercosur ekskludere landet om hun blir avsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en samtale med journalister i New York fredag sa hun at forsøket på å stille henne for riksrett og avsette henne ikke er noe annet enn et kuppforsøk fra landets elite, som er ute etter å ta makten fra hennes arbeiderparti.

Hun gjorde det klart at hun vil be frihandelsblokken Mercosur, som omfatter fem land sør i Sør-Amerika, om å ekskludere Brasil om den demokratiske prosessen blir brutt.

Les også: Norsk rederi mistet kontrakt i Brasil

Mercosur har en klausul om demokrati som kan tas i bruk om en demokratisk valgt regjering i et av medlemslandene avsettes. Det skjedde sist i 2012, da regjeringen i Paraguay ble styrtet.

Riksrettsprosessen har alle kjennetegnene til et kupp, siden den ikke har noen lovlig basis, sa hun.

– Det finnes ingen juridisk basis for riksrett. Jeg er ikke anklaget for korrupsjon eller overføring av offentlige midler; jeg har ingen bankkonti i utlandet, og ingen har anklaget meg for hvitvasking av penger, sa hun.

Les også: Nordmann bekreftet drept i Brasil