Curt A. Lier vil lede 200.000 akademikere

INNSTILT: – Jeg kjenner aktørene og bransjen; både departementene og fagforeningene. Jeg har masse trening både overfor media og i politisk lobbyvirksomhet. Jeg mener jeg er kvalifisert, sier Curt A. Lier.
INNSTILT: – Jeg kjenner aktørene og bransjen; både departementene og fagforeningene. Jeg har masse trening både overfor media og i politisk lobbyvirksomhet. Jeg mener jeg er kvalifisert, sier Curt A. Lier. Foto: Juristforbundet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fikk ikke politimesterjobb. Nå satser president Curt A. Lier (52) i Juristforbundet på å bli ny leder for 200.000 medlemmer i hovedorganisasjonen Akademikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed står det mellom en lege og en advokat når de 13 profesjonsforeningene

Voksende maktfaktor

* Hovedorganisasjonen Akademikerne organiserer rundt 200.000 høyt utdannende. De største grupperingene er Ingeniørene i Tekna (om lag 70.000 medlemmer), Legene i Legeforeningen (33.000) økonomene i Econa (21.000), Juristforbundet (20.000) og Samfunnsviterne (11.000).

* Den har blitt en betydelig maktfaktor de siste tiårene. Akademikerne er i stadig vekst i motsrtning til andr fagofreninger. Fordi stadig flere tar høyere utdanning, vil veksten trolig fortsette. Akademikerne skiller seg også fra andre hovedorganisasjoner i at det går inn for desentraliserte lønnsforhandlinger.

Kilde: Dagens Perspektiv

skal velge ny topp i oktober. Legeforeningen stiller også med en kandidat: Kari Sollien, som er leder i Allmennlegeforeningen.

Curt A. Lier er durkdreven som tillitsvalgt, det har han vært på heltid i ti år. Han var i seks år leder for Politijuristene, dernest for Akademikerne Stat i fire år før han i 2010 begynte i sitt nåværende verv. I tillegg har han sittet i Akademikernes hovedstyre.

– En skikkelig pamp, altså?

– Hehe, ja, det kan du si. Men jeg har ikke bare vært tillitsvalgt, sier Curt A. Lier til ABC Nyheter.

Les også: Curt A. Lier: – Politiet står foran helt ekstreme utfordringer

Grønt skifte og migrasjon

Lier – for øvrig sønn av den profilerte etterforskeren Leif A. Lier og bror til forfatter Stein Morten Lier – har hatt flere lederstillinger i blant annet Oslo Politidistrikt, og har gått det anerkjente sjefskurset på Forsvarets Høgskole.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Akademikerne er spennende. Det er den hovedorganisasjonen i Norge som vokser raskest, og den øker sin innflytelse. Det er ingen hemmelighet at jeg har hatt lyst på ledervervet, men det var Hovedstyret i Juristforbundet som innstilte meg, sier Lier.

Han mener Norge står foran flere utfordringer: Økonomisk omstilling og et nytt arbeidsliv er to områder. Lier trekker frem ytterligere to faktorer han vil jobbe med for å få et velfungerende arbeidsliv:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grønt skifte og migrasjonsutfordringene. Akademikerne er en viktig aktør i det bildet, slår Lier fast.

Les også: Pensjonistene vil ha forhandlingsrett og kampmidler

Kvalifisert

Han mener Akademikerne får en erfaren leder dersom de velger ham.

– Jeg kjenner aktørene og bransjen; både departementene og fagforeningene. Jeg har masse trening både overfor media og i politisk lobbyvirksomhet. Jeg mener jeg er kvalifisert, sier Curt A. Lier, og understreker:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessuten synes jeg det er moro, og jeg har veldig lyst til å jobbe med dette!

Kari Sollien sier at hun ønsker å bygge et enda sterkere akademikerfelleskap gjennom mer involvering og tettere samarbeid i organisasjonen.

– Vi står overfor store endringer i næringsliv og arbeidsmarked. Akademikerne er helt sentrale fordi vi representerer nytenkning og kompetanse, sier Sollien til Dagens Perspektiv.

Sollien er spesialist i allmennmedisin, og har ved siden av ledervervet i Allmennlegeforeningen sittet i sentralstyret i Legeforeningen i åtte år.