Kraftig fall i inntektene til IS

En irakisk soldat vokter posten sin på en base i Makhmur etter at byen ble gjenerobret fra IS. Ekstremistgruppa har mistet 22 prosent av territoriene sine de siste 15 månedene. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters / NTB scanpix
En irakisk soldat vokter posten sin på en base i Makhmur etter at byen ble gjenerobret fra IS. Ekstremistgruppa har mistet 22 prosent av territoriene sine de siste 15 månedene. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

London (NTB-AFP): Inntektene til ekstremistgruppa IS har falt med rundt 30 prosent siden i fjor, ifølge organisasjonen IHS, som følger området IS kontrollerer tett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I midten av 2015 var de månedlige inntektene til IS på rundt 80 millioner dollar (664 millioner kroner). I mars 2016 var inntektene falt til 56 millioner dollar (465 millioner kroner), sier analytiker Ludvico Carlino i IHS.

Ifølge rapporten har den daglige oljeproduksjonen i områdene islamistgruppa kontrollerer gått ned fra 33.000 til 21.000 fat.

I tillegg til fallet i oljeinntekter har også skattegrunnlaget til gruppen falt, etter at den har mistet rundt 22 prosent av territoriet sitt i løpet av de 15 siste månedene.

Det bor nå seks millioner mennesker i områdene, mot ni millioner i fjor.

– Vår forskning viser at IS øker skattene for vanlige tjenester og finner nye måter å få penger fra befolkningen på. Disse skattene inkluderer avgifter for lastebilsjåfører, avgifter for å installere nye eller reparere ødelagte satellittantenner og avgifter for å forlate byene, sier Carlino. (©NTB)