Listhaug: – Forventer at religiøse ledere snakker norsk

SPRÅKKRAV: Sylvi Listhaug (Frp) vil stille språkkrav til religiøse ledere skal snakke norsk.
SPRÅKKRAV: Sylvi Listhaug (Frp) vil stille språkkrav til religiøse ledere skal snakke norsk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun forventer at religiøse ledere snakker norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forventer at religiøse ledere slutter opp om dette landets lover og bidrar til at menigheten også gjør det. Religiøse ledere bør være generelt godt kjent med det norske samfunnet hvis de skal virke her, slik at de kan veilede menigheten på en god måte ut fra norske verdier, sa Listhaug til Aftenposten fredag.

Flere tok til orde etter en pressekonferanse med den omstridte imamen Nehmat Ali Shah fredag, som stort sett foregikk på urdu.

Under pressekonferansen ble det kjent at Nehmat Ali Shah har styrets tillit og får fortsette i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo.

Også Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, uttaler til Aftenposten at hun mener imamer må snakke norsk i sine fredagsprekener og foredrag.

– Ved tildeling av offentlig støtte kan det legges inn en forutsetning om at imamer går på norskkurs for å lære norsk, sa stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap), som sier til avisa at han vil ta opp saken i Stortingets spørretime.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Omstridt imam tilbake i Norge

Demonstrasjoner til støtte for drapsmann

Det vakte reaksjoner da det ble kjent at Nehmat Ali Shah hadde deltatt på demonstrasjoner i Norge og Pakistan til støtte for drapsmannen Mumtaz Qadri, som ble henrettet i februar etter å ha drept en pakistansk politiker.

Denne uken kom Shah tilbake til Norge etter et opphold i Pakistan, og moskeen innkalte til pressekonferanse om saken fredag. Der slo styreleder Ghulam Sarwar fast at imamen får fortsette i moskeen, som er Norges største.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har stor tillit til imamen og har blitt enige om at han fortsetter, sa Sarwar.

– Han har beklaget det han har vært med på. Og han har vært ansatt her i 25 år. Vår erfaring er at han aldri har hatt den tankegangen. Han er mot terror, sier styrelederen til NTB.

Religiøs minnemarkering

Qadri drepte Punjab-guvernøren Salman Taseer i 2011 fordi guvernøren ville lempe på blasfemilovene i Pakistan. Drapsmannen var en del av Taseers.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 6. mars deltok imam Shah med en appell under en demonstrasjon til støtte for drapsmannen utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo, meldte Aftenposten.

Han holdt også en appell under en bønnemarkering for Qadri i Rawalpindi i Pakistan 27. mars. Han sa senere til avisen at han ikke holdt en appell til støtte for drapsmannen, men at han kun stilte opp for å be for ham.

– Ingen har lagt merke til hva som ble sagt på møtet, det ble bare poengtert at jeg var der. Det var den religiøse minnemarkeringen 40 dager etter av Quadri døde jeg deltok i, sa imamen selv via tolk på pressekonferansen.

– Privat reise

– Styret har sagt at vi tar avstand fra deltakelsen. Han sier at han bare var på den religiøse delen av programmet, og på det grunnlaget kan man ikke sparke en som har vært ansatt i 25 år, sa Sarwar.

Han understreket at imamens reise til Pakistan skjedde i privat regi, og gjorde et poeng av at Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen er en uavhengig norsk moske som er uten bindinger og ikke under innflytelse av noen utenlandsk organisasjon.

– Vi har alltid fulgt norske lover, og fortalt folk at her i Norge er det norske lover og regler som gjelder, sa imamen via sin tolk. (©NTB)