Abid Raja: Kan være sunt å bytte ut DNBs styreleder

– Skatteparadissakens alvor og omfang har vist at problemene omfatter flere ledd enn bare DNB-sjef Rune Bjerke, sier Venstres Abid Raja. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
– Skatteparadissakens alvor og omfang har vist at problemene omfatter flere ledd enn bare DNB-sjef Rune Bjerke, sier Venstres Abid Raja. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abid Raja (V) mener det kan være sunt å bytte ut DNBs styreleder, siden hun satt i bankens styre da virksomheten i Luxembourg ble diskutert i 2007. Valgkomiteen har gått inn for gjenvalg av styret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor VG understreker Raja at det er behov for å få nytt blod inn i styret for å se på selskapet med nye øyne.

– Skatteparadissakens alvor og omfang har vist at problemene omfatter flere ledd enn bare DNB-sjef Rune Bjerke, sier Venstre-representanten.

– I 2007 var det en offentlig debatt da daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) gikk ut og ba DNB avvikle virksomheten i Luxembourg. Da kunne daværende styremedlem, Anne Carine Tanum, tatt initiativ i styret og spurt om hva slags produkt de faktisk selger i Luxembourg, fortsetter han.

Les også: Bjerke kom til sine egne og fikk applaus

KrF: Bør vurderes

Hans Olav Syversen (KrF), som er leder av finanskomiteen på Stortinget, synes generalforsamlingen bør vurdere om valgkomiteen skal gjøre en ny vurdering av styrets sammensetning.

Anne Carine Tanum, som ble styreleder i 2008 etter å ha sittet i styret siden 1999, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG, mens informasjonssjef Even Westerveld i DNB viser til redegjørelsen som styret kom med mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Der heter det blant annet at banken innførte en regel som gjorde at kundene måtte signere på at de forsto sitt eget ansvar for å rapportere rett til skattemyndigheter, samt at banken sendte enkle årsrapporter for at kundene enkelt skulle rapportere skatteopplysninger.

Les også: Departementet har flere spørsmål til DNB

Komiteen går for gjenvalg

Valgkomiteen i DNB mener det nåværende styret bør gjenvelges til tross for avsløringene i de såkalte Panama Papers. Valgkomiteens innstilling ble avgitt bare to dager før Aftenpostens avsløring om at DNBs datterbank i Luxembourg mellom 2006 og 2010 hadde lagt til rette for kunder som ønsket å opprette selskaper på skatteparadiset Seychellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke late som om vi ikke kjenner til saken, men vi holder fast på innstillingen, sa komitéleder Eldbjørg Løwer til NTB torsdag.

Les også: DNB-topp skal ha visst om skatteparadis

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forberedt på spørsmål

– Vi må være forberedt på å kunne svare på spørsmål og begrunne hvorfor vi har vi har avgitt denne innstillingen. Vi følger selvfølgelig med på saken og holder oss oppdatert, sier hun.

DNB holder generalforsamling 26. april. Fire av de fem aksjonærvalgte styremedlemmene er på valg: styreleder Anne Carine Tanum, nestleder Tore Olaf Rimmereid og styremedlemmene Berit Svendsen og Jaan Ivar Semlitch.

Les også: To av tre mer negative til DNB etter Panama Papers