Norske hjelpearbeidere skal være pågrepet i Hellas

Situasjonen er spent ved grensen mellom Hellas og Makedonia. Arkivfoto: Stoyan Nenov (Reuters / NTB scanpix)
Situasjonen er spent ved grensen mellom Hellas og Makedonia. Arkivfoto: Stoyan Nenov (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

To eller tre norske frivillige hjelpearbeidere skal være pågrepet av gresk politi i Idomeni ved grensen til Makedonia. Utenriksdepartementet er kjent med saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De frivillige jobber for en gresk organisasjon og hjelper flyktninger i Idomeni, opplyser hjelpeorganisasjonen Northern Lights Aid på Facebook. De skal være en del av en større gruppe hjelpearbeider som ble pågrepet, skriver Adresseavisen.

Henrik Kjellmo Larsen, som er kommunikasjonsansvarlig i Northern Light Aid, fikk ved 21-tiden onsdag informasjon om at 29 frivillige hjelpearbeidere var pågrepet av gresk politi.

– To eller muligens tre av disse er nordmenn, sier Kjellmo Larsen. Han skriver på Facebook-siden at flere av dem som er pågrepet, må tilbringe natten i arresten før de fremstilles for en dommer. Han har ingen sikker informasjon om hvorfor de er pågrepet. Norges ambassade og familiene til de pågrepne er varslet.

UD følger opp

Også Utenriksdepartementet er orientert om situasjonen.

– Vi er kjent med saken og vil følge opp med greske myndigheter i dag, opplyser pressekontakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 10.000 migranter og flyktninger har siden februar bodd i en leir ved den greske grenselandsbyen Idomeni. Der har de holdt til i håp om å få kunne slippe inn i Makedonia og dra videre nordover gjennom Balkan til EUs mer velstående medlemsland. Makedonske myndigheter har imidlertid forsøkt å holde grensen lukket, og det har siden februar vært en rekke sammenstøt mellom migranter og politi på grensen.

Tåregass

Senest onsdag tok makedonsk politi i bruk tåregass for å spre en mengde på rundt 50 migranter som forsøkte å rive ned deler av piggtrådgjerdet på grensen, opplyser et øyenvitne til Reuters. Ifølge en reporter fra AFP var det rundt 100 mennesker i gruppen som prøvde å ta seg ulovlig inn i Makedonia.

Det brøt ut tumulter og gresk opprørspoliti ble satt inn for å bryte opp folkemengden.

Også søndag forsøkte en gruppe migranter og flyktninger å passere grensen, men ble møtt av tåregass. Hjelpeorganisasjoner hevder makedonsk politi også tok i bruk gummikuler, noe makedonske myndigheter har avvist.