Tror Rousseff blir sittende i Brasil

Nasjonalforsamlingen i Brasil skal i helgen ta stilling til kravet om at president Dilma Rousseff må stilles for riksrett.
Nasjonalforsamlingen i Brasil skal i helgen ta stilling til kravet om at president Dilma Rousseff må stilles for riksrett. Foto: Adriano Machado / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den brasilianske eliten ønsker makta tilbake, men lykkes trolig ikke med å kvitte seg med president Dilma Rousseff, tror en av Norges fremste Brasil-kjennere, Torkjell Leira.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leira befinner seg for tiden i Brasil, der han har studert og arbeidet i en årrekke, blant annet for Regnskogfondet.

Søndag skal representantenes hus i den brasilianske nasjonalforsamlingen avgjøre om president Dilma Rousseff skal stilles for riksrett eller ikke.

– Hvis saken går gjennom der, skal den videre til senatet. Begge steder kreves to tredelers flertall, og saken står og vipper. Jeg tror Dilma Rousseff blir sittende, sier Leira til NTB.

Kuppanklager

Rousseff hevder at hun er utsatt for et kupp og har blant annet langet ut mot visepresident Michel Terner, som hun anklager for å være blant dem som trekker i trådene.

– Å kalle det et kupp vekker sterke følelser til live og mobiliserer støttespillere, mener Leira, som i 2014 ga ut den kritikerroste boken «Brasil – Kjempen våkner» og som har bloggen BrasiLeira.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan imidlertid ikke legges skjul på at misnøyen med Rousseff og arbeiderpartiet er stor, noe som blant annet skyldes folks frustrasjon over korrupsjon, høy arbeidsledighet og prisstigning.

Lurer i kulissene

I kulissene lurer imidlertid den brasilianske eliten og høyresiden som ønsker makta tilbake etter 14 år med arbeiderpartistyre, konstaterer Leira.

– Det er landeierne og storbøndene, industrilederne og finanssektoren. Og ikke minst mediene, med storkonsernet Globo, nyhetsmagasinet Veja og de store São Paulo-avisene Estadão og Folha i spissen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rousseff er ikke anklaget for å ha beriket seg selv gjennom korrupsjon, men for å ha trikset med overføringer mellom ulike statlige banker og organer for å pynte på nasjonalregnskapet for 2014.

Like upopulære

– I en normal situasjon ville ingen løftet på øyenbrynene over slike anklager, men i dagens økonomiske krise og politiske kaos bruker opposisjonen saken for alt den er verdt, mener Leira.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problemet for opposisjonen er at nummer to, tre og fire i «arverekkefølgen», visepresident Michel Temer, presidenten i representantenes hus, Eduardo Cunha, og presidenten i senatet, Renan Calheiros, alle er like upopulære i folket som presidenten. Alle er også mistenkt eller siktet i korrupsjonssaker som er mye verre enn det Rousseff er anklaget for, sier han.

Sitter i glasshus

Opposisjonen anklager henne også for å ha å ha sluset ulovlige valgkampmidler inn i eget parti, men sitter selv i glasshus, mener Leira.

– Ulovlig finansiering av politiske partier, spesielt valgkampanjer, er dessverre regelen heller enn unntaket i Brasil. Alle de største partiene i Brasil er involvert i den pågående korrupsjonsskandalen. De som påstår at dette begynte med arbeiderpartiet er enten historieløse eller deler opposisjonens politiske agenda, sier han.

Dilma Rousseff:

* Født i 1947, datter av en bulgarsk innvandrerfar og en brasiliansk mor.

* Ble som student involvert i politikk.

* Under militærdiktaturet i Brasil fra 1964 til 1985 sluttet hun seg til en venstreorientert geriljagruppe.

* Satt nesten tre år i fengsel og ble torturert.

* Utdannet økonom.

* Stabssjef for tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva.

* Hun har hatt flere ministerposter og vært styreleder i statsoljeselskapet Petrobras.

* Tilhører det brasilianske arbeiderpartiet (PT).

* Brasils president siden 1. januar 2011.

* Risikerer riksrett for å ha trikset med nasjonalregnskapet og for å ha sluset ulovlige midler inn i partikassa.