Tidligere frifunnet tiltalt på nytt for Kristin-drapet

Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999.
Arkivfoto av 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nå 39 år gamle mannen som i 2003 ble frikjent for å ha drept Kristin Juel Johannessen i Larvik 1999, er nå tiltalt på nytt for drapet på den tolv år gamle jenta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet 17. mars, etter begjæring fra påtalemyndigheten, at den 17 år gamle drapssaken skulle gjenopptas. Beslutningen ble behandlet av Høyesterett i begynnelsen av april, og retten tok da avgjørelsen til følge.

Høyesteretts ankeutvalg kom enstemmig til at gjenåpningssaken bør behandles av Borgarting lagmannsrett, som holder til i Oslo.

Frifunnet

Kristin Juel Johannessen var tolv år gammel da hun ble funnet kvalt i Larvik i august 1999. Hun ble funnet i et skogholt like i nærheten av der hun bodde.

39-åringen ble i 2001 dømt til 12 års fengsel for drapet i herredsretten, men frifunnet i Agder lagmannsrett i februar 2003.

Saken ble begjært gjenåpnet 2. februar i år. Bakgrunnen for begjæringen om gjenåpningen var funn av mannens DNA-profil på jentas fingernegler. Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i fjor med ny og forbedret analyseteknikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk erstatning

Mannens DNA-profil var da registrert i etterforskningsregisteret i en annen straffesak. Han ble pågrepet 8. juli i fjor og har sittet varetektsfengslet siden.

Etter frifinnelsen gikk mannen til søksmål mot staten og fikk en erstatning på 500.000 kroner. Dersom 39-åringen nå blir dømt, kan han bli avkrevd å betale erstatningen tilbake.

Tiltalebeslutningen er utferdiget etter ordre fra Riksadvokaten.

Nekter straffskyld

Den tiltalte 39-åringen nekter enhver befatning med saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han gir uttrykk for at det har var tungt å bli siktet den gangen, og at det er vanskelig for ham nå. Denne saken har vært en stor belastning for ham og hans familie, sier mannens forsvarer Søren Hellenes til VG.

Kristins far, Roar Juel Johannessen, sier til NRK at familien har ventet lenge og er lettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er vi ett steg nærmere mål. Det skal bli godt å få en avslutning på det hele, så jeg er veldig lettet. Det har vært venting, venting og mer venting det siste året. Det har slitt på oss, spesielt mentalt, sier han.

Helen Sæter, leder for Gjenopptakelseskommisjonen, sier til VG at dette er første gang en sak der en tidligere frikjent blir tiltalt på nytt, kommer for retten.