Stort flertall vil ha homovigsel i kirken

Avstemning under Kirkemøtet i Trondheim mandag.
Avstemning under Kirkemøtet i Trondheim mandag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkemøtet åpner for at homofile kan gifte seg i kirken ved å gå inn for en ny vigselsliturgi for likekjønnede. Men prester og kirkelig ansatte skal kunne reservere seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med vedtaket mandag slår Kirkemøtet endelig fast at det skal være mulig for homofile og lesbiske å gifte seg i kirken. Den nye liturgien kommer i tillegg til dagens vigselsliturgi som gjelder for heterofile par, og den og vil bli vedtatt på Kirkemøtet neste år.

Homofilispørsmålet har de siste par tiårene ridd en delt norsk kirke som en mare. Saken ble diskutert i to runder på Kirkemøtet i Trondheim.

I komiteen som forberedte saken under møtet, var det et mindretall på 8 av 23 medlemmer som motsatte seg en ny liturgi.

Da saken kom opp til endelig avstemning mandag, stemte et flertall på 88 av de 115 delegatene på Kirkemøtet til slutt for den nye liturgien. I avstemningen var det også 32 som stemte for mindretallets forslag som motsatte seg ny liturgi.

To liturgier

Det striden har stått om, er om det bare skal være én felles liturgi eller to ulike liturgier. Her har det liberale flertallet inngått et kompromiss. De ønsket én felles liturgi som både gjaldt for homofile og heterofile ekteskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bisperådet var delt på midten, men la likevel avgjørende føringer for avstemmingen på Kirkemøtet ved å insistere på at den kjønnsnøytrale liturgien skal komme i tillegg til dagens liturgi for heterofile.

Avstemmingsreglene på Kirkemøtet er slik at et vedtak som er i strid med bispemøtet ville kreve to tredels flertall i Den norske kirkes høyeste organ.

Det liberale flertallet gikk også med på at det skal være mulig å reservere seg, både for prester og kirkelige ansatte, mot å delta i vigselsseremonier for likekjønnede.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Biskopene samlet

De ulike synene ble i løpet av Kirkemøtet snekret sammen til et felles kompromissforslag som biskopenes leder, preses Helga Haugland Byfuglien, klargjorde at alle biskopene samlet seg bak.

– I bispemøtet er det ulike syn, men vi står samlet bak forslaget til vedtak. Vi ønsker ikke at denne saken skal ende i en eller annen form for prosedyresak og bli utsatt, sa Byfuglien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikoprosjekt

Øyvind Benestad, som representerer mindretallet, mener flertallet senere vil tvinge gjennom en felles liturgi og frarådet å stemme for kompromisset.

– Stem ut fra overbevisning, ikke hva som er taktisk lurt. Hvor lenge kommer vi til å ha to liturgier? Det er et risikoprosjekt. Åpen folkekirke er åpen i ønsket om bare en liturgi. Mange vil bli overrasket over hvor fort det vil gå før vi har en liturgi, sa Benestad.

– Varig rom

Den nyvalgte lederen av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, viste til at hun er valgt på Åpen folkekirkes program som forplikter henne til stå for en uenighetskultur som også ivaretar mindretallets syn. Hun ba innstendig om å bli trodd på at mindretallet blir ivaretatt.

Oslo-biskop Ole Kristian Kvarme støttet kirkerådslederen ved å understreke at det nettopp er for å skape et varig rom for mindretallet at han sammen med de øvrige biskopene støttet vedtaket.

Kirkemøtets vedtak om likekjønnet vigsel:

* Her følger vedtaket som fikk tilslutning av et bredt flertall på Kirkemøtet 11. april 2016:

* 1. Kirkemøtet erkjenner at spørsmålet om homofilt samliv og vigsel av likekjønnede par er en sak som Den norske kirke etter lange samtaler og flere utredninger ikke har lyktes å enes om.

* 2. Kirkemøtet viser til tidligere vedtak som understreker at uenighet i dette spørsmålet teologisk bedømt ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes. Begge syn på likekjønnet ekteskap kan derfor gis rom og komme til uttrykk i kirkens liturgiske ordninger, undervisning og forkynnelse.

* 3. Et flertall i Kirkemøtet mener at det i tillegg til dagens liturgier for ekteskap og forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom kvinne og mann, må utarbeides tilsvarende liturgier som inkluderer likekjønnede par og som kan brukes overfor alle par.

* 4. Et mindretall i Kirkemøtet ønsker ikke kirkelig vigsel av likekjønnede par fordi det strider mot deres forståelse av ekteskapet. De av mindretallet som støtter dette vedtaket, tar likevel til etterretning Kirkemøtets sammensetning, og at slike liturgier derfor vil bli utarbeidet og implementert.

* 5. Kirkemøtet forutsetter at disse liturgiene innføres som ordinære liturgiske ordninger. De gjøres gjeldende i hele Den norske kirke slik at alle medlemmene kan inngå ekteskap i sin lokale kirke.

* 6. Kirkemøtet fastslår at prester har frihet til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par eller forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom likekjønnede. Andre kirkelig ansatte bør også ha en tilsvarende mulighet til ikke å medvirke ved den kirkelige handlingen.

(Kilde: Den norske kirke)